Geen gratie voor moordenaar John Lennon

Mark David Chapman © Reuters

36 jaar na de moord op John Lennon heeft Mark David Chapman zijn verzoek tot gratie al voor de negende keer geweigerd zien worden.

Op 8 december 1980 bereikt John Lennon zijn appartementsgebouw, The Dakota, in New York. Superfan van de Beatle Mark David Chapman – hij trouwde zelfs met een Amerikaans-Japanse vrouw omdat ze hem deed denken aan Yoko Ono – schiet zijn ex-idool neer met vier rake kogels. Nog geen halfuur later overlijdt Lennon aan zijn verwondingen. Na de moord blijft Chapman een roman lezen in afwachting van de politie.

36 jaar na de feiten werd nu voor de negende keer sinds 2000 een verzoek tot gratie van Chapman geweigerd door de rechtbank. De man werd destijds veroordeeld tot 20 jaar celstraf en het Amerikaanse equivalent voor tbs. Elke twee jaar mag de Amerikaan gratie aanvragen.

‘Uit onze dossiers leiden we af dat zijn vrijlating nefast zou zijn voor de welvaart van de maatschappij en disrespectvol tegenover de wet’, reageerde het New Yorkse Board of Parole.

Chapman maakt pas in 2018 weer kans op vrijlating. Hij zou de moord destijds gepleegd hebben omdat John Lennon gezegd had dat de Beatles populairder waren dan Jezus.

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content