From disco to disco met Netsky: Een welgemikte drietrapsraket

© Jef Boes

Drie dj-sets in drie verschillende Belgische steden, met tussendoor: een partybus. De release van Netsky’s jongste plaat III ging vrijdagavond gepaard met de nodige toeters en bellen. En voor Boris Daenen zelf was het: Veniii, vidiii, viciii.

‘Speciale sfeer’, merkt Boris Daenen op wanneer hij net binnen is in de Brusselse Bazaar, de eerste halte van de partybus op de release night van III, de jongste Netsky-plaat. Zenuwachtig is hij niet meer, maar hij vraagt zich wel af wat het gaat geven. ‘Je weet op zo’n avonden toch nooit wie er zal opdagen.’ Alle aanwezigen hebben tickets voor één van de feestjes gewonnen – onder meer dankzij Knack Focus -, veertig onder hen doen met de bus alle drie de party’s aan.

Al bij de eerste tonen van Rio blijkt dat het publiek in Brussel wel weet waarvoor het gekomen is. Hoewel het nog maar tien uur is, gaan de fans vlot mee in de set van de jonge Antwerpenaar. Nieuw werk, afgewisseld met de knallers van de vorige platen: het werkt. Om kwart voor elf heeft er zich al een moshpit gevormd voor de dj-booth. Een moshpit? Jawel, een moshpit.

Ik wil in clubs draaien waar meisjes zijn en waar mensen komen om te dansen en zich te amuseren’, vertelde Netsky in een interview met Knack Focus over zijn muziek, en de eigen weg die hij daarmee op is gegaan, weg van de ‘strikte’ drum-‘n-bass.

Dansen op krukken

Geen loze woorden, want gedanst wordt er. Door iederéén. Jong en oud. Door overenthousiaste pogo’ers, maar daarnaast ook door een jongedame op krukken. ‘That’s dedication’, merkt iemand bewonderend op.

Is er vanavond niet bij: het cliché van de drum-‘n-bass-puritein, de duistere types met rugzakken die de hele tijd naar de grond staan te dansen.

Nog voor Netsky een track op de dansvloer loslaat, eet het publiek al uit zijn hand. ‘Ik heb de nieuwe nummers wel uitvoerig uitgetest’, legt Daenen uit. ‘Enkele daarvan hebben hun weg al goed gevonden, maar dit is nu wel een speciale avond omdat het album nu ook écht bestaat. Ik ben blij dat het zover is.’

@netskyofficial bringing sexy back in Bazaar, Brussels #releasenight #netskyIII Foto @jefboes

A photo posted by Knack Focus (@knackfocus) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op de tourbus die het hele circus from disco to disco, from town across town brengt, is er taart. Want het parcours van Netsky is nog niet ten einde. Binnenkort verhuist Boris Daenen naar LA, om ook het Amerikaanse publiek kennis te laten maken met zijn ongrijpbare mix van stijlen en invloeden.

Selfie met de fans

Maar eerst nog de Ronde van Vlaanderen van vanavond afwerken. Aan de Gentse Decadance is de opkomst overweldigend. Niemand die goed weet hoe het precies zo gelopen is, maar fans staan aan te schuiven tot in het midden van de Overpoort. ‘Is dit het Netsky-effect?’, vraagt een meisje met West-Vaamse tongval zich af, terwijl ze ongerust de afstand tot de ingang inschat.

Omringd door fotografen, camera’s, security en mensen van de platenfirma duikt Daenen een zij-ingang binnen. Wat een entourage. ‘This is Kanye-style’, vat iemand het samen.

Maar waar Kanye zichzelf graag groter maakt dan nodig, blijft Netsky vriendelijk tegen fans, en gaat hij geduldig met hen op de foto. ‘Jullie zijn de beste fans’, spreekt hij zijn publiek tussen de sets door toe. En elke keer lijkt het ook echt alsof hij het meent. Zijn muziek mikt op de benen en de heupen, maar met dit soort open doekjes scoort hij wellicht evenzeer, bij een Belgisch publiek, dat houdt van artiesten zonder streken. Headlinen met een eigen liveband is cool, maar dat Boris ook tijd maakt voor een praatje, of een selfie met de fans, daar houden ze evenveel van.

Hitsig en zweterig

En een extra troef voor vanavond is dan weer dat de festivalbeats van Boris Daenen ook in kleine clubs tot hun recht komen. Sinds zijn doortocht op Pukkelpop denkt iedereen bij Netsky aan een Main Stage en een ondergaande zon, maar zijn muziek blijft ook hitsig genoeg voor een opeengepakte, zweterige massa.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na een bloedhete en verschroeiende passage in Gent, zet de bus uiteindelijk koers naar Antwerpen, zijn thuishaven. Voor een weerzien met een nieuw leger enthousiaste, ‘beste fans’. Voor het laatste deel van dit daverend drieluik.

Game. Set. Match.

Van de Belgische festivals doet Netsky Live alleen Dour aan. Op Laundry Day doet Netsky wel nog een dj-set. Alle info: Liennetskymusic.com/Lien.

Herbekijk hier het Snapchat-verhaal van de hele avond. (En volg ons op Snapchat: ‘knackfocus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content