Franse en Amerikaanse popwereld brengt hommage aan Édith Piaf in New York

© Belga
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Het kruim van de Franse en Amerikaanse pop- en rockwereld zal op 19 september Édith Piaf eren in het historische Beacon Theatre in New York.

Zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met Franse en Franstalige muziek: dat is al sinds 1985 de doelstelling van de Francofolies de la Rochelle, een van de belangrijkste muziekfestivals bij onze Zuiderburen. Bovendien zijn de organisatoren sinds 1994 ook bij ons actief met de Francofolies de Spa, en sinds 1998 eveneens in Québec met de Francofolies de Montréal. Zo vonden ondertussen al meer dan 160 concerten plaats, waarop meer dan 2800 artiesten aantraden.

Franse roots

Dit najaar waagt het festival voor de eerste keer de oversteek naar de Verenigde Staten, met een reeks concerten op verschillende locaties in New York. Aanleiding van het initiatief vormt de vijftigste verjaardag van de dood van Édith Piaf, die op 47-jarige leeftijd overleed op 11 oktober 1963.

Tegelijk moeten de “Francofolies de New York” de belangstelling van de Amerikanen voor het Franse chanson en de Franse cultuur in het algemeen weer aanwakkeren. “Vijftig jaar geleden waren namen als Maurice Chevalier, Édith Piaf of Charles Aznavour echte sterren aan de overkant van de Atlantische Oceaan”, benadrukken de organisatoren. “Wat blijft daar nu nog van over? Electro-artiesten als David Guetta en Daft Punk weten zich van de massa te onderscheiden, maar die wijzen het publiek niet op hun Franse roots. Maar er is geen enkele reden waarom we nu niet zouden kunnen bereiken wat destijds wel lukte.”

De organisatie zet voor haar opzet de grote middelen in. Zo wordt ter plaatse samengewerkt met concertpromotoren als The Agency Group en Metropolitan Talent Presents, terwijl ook Franse overheidsinstellingen en Franse of Amerikaanse privépartners financiële bijdragen zullen leveren. “Nooit eerder werd zo’n grootschalig initiatief genomen ter promotie van ons gezongen erfgoed in de Verenigde Staten”, klinkt het zelfverzekerd in een persbericht.

Eerbetoon

Het hoogtepunt van de concertenreeks wordt ongetwijfeld Piaf Live, een hommage aan Édith Piaf die op 19 september zal plaatsvinden in het Beacon Theatre. Die art deco zaal in de Upper West Side van Manhattan telt 3000 zitplaatsen en verwelkomde in het verleden reeds artiesten als de Rolling Stones, Michael Jackson, Radiohead en Queen.

Onder meer Iggy Pop, Cindy Lauper, Liza Minelli, Woody Allen, Lou Reed, Lana Del Rey en Beth Ditto zegden reeds hun medewerking toe aan de hommage. Aan Franstalige zijde zullen onder meer Carla Bruni, Patricia Kaas, Johnny Hallyday en Zaz van de partij zijn. Peter van de avond is Charles Aznavour.

De kans is groot dat de nu al prestigieuze affiche van de hommage de komende weken nog flink aanzwelt. Zo onderhandelen de organisatoren onder meer met Sting, Brian Ferry, Justin Timberlake, Robbie Williams en Bruno Mars, terwijl ook optredens van Madonna, Rihanna en Jennifer Lopez steeds waarschijnlijker worden.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content