Fotografen boycotten The Stone Roses

Persfotografen roepen op tot een boycot van het reünieconcert van The Stone Roses.

De reünietour van de The Stone Roses die van start gaat in Heaton Park, Manchester zal mogelijk door niet al te veel fotografen vereeuwigd worden. Persfotografen roepen namelijk op tot een boycot nadat zij verondersteld werden alle rechten op hun genomen foto’s op te geven.

De fotografen werden gevraagd een contract te ondertekenen zodat The Stone Roses slechts £1 moeten betalen om al de rechten van het fotomateriaal te bemachtigen. Zo kan de groep de foto’s zelf naar believen exploiteren.

Daarenboven zullen de afbeeldingen die gebruikt worden in de merchandise gepubliceerd worden zonder vermelding van de fotografen.

Persfotografen ondertekenen wel vaker contracten die opgesteld werden door artiesten en hun management waarin wordt vastgelegd dat de foto’s niet voor commerciële doeleinden mogen gebruikt worden. Maar dat er nu zelf redactionele restricties worden opgelegd, dat is nieuw en vraagt om protest.

Rockfotograaf Ian Tilton, de man achter de boycot, roept via zijn facebookpagina zo veel mogelijk mensen op zijn boodschap te verspreiden. De National Union of Journalists (NUJ) kreeg er gehoor van en steunt de boycot. De vereniging wijst erop dat fotografen het recht hebben geld te verdienen aan hun foto’s.

De woordvoerder van de band Murray Chalmers ontkent echter de boycot en weet dat er toch voldoende fotografen aanwezig zullen zijn.

Op vrijdag 17 augustus maken de heren uit Manchester hun opwachting op Pukkelpop. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content