Foo Fighters op Rock Werchter: een finale met vele verlengingen

© Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

‘Wij moeten voor de grote finale van dit festival zorgen, toch? Get comfortable, we might be here for a looong time.’ Dave Grohl kwam, zag en ging niet meer weg.

U weet dat Rock Werchter in 2015 hemel, aarde en agenda bewoog om Foo Fighters te kunnen strikken, maar dat de groep op de laatste nipper verstek gaf nadat zanger Dave Grohl zich even voordien een beenbreuk had gespeeld. Schueremans gokte en verloor, tot spijt van Grohl zelf: ‘Sorry, maar ik kan jullie het doktersbriefje laten zien, echt waar!’ zei de Foo Fightersfrontman zondagavond, om enkele toeschouwers met de pancarte ‘opgelet voor valkuilen’ vervolgens met de glimlach de vinger te geven. Ja, Grohl grolde met het publiek.

Tussendoor speelden hij en zijn band ook een paar liedjes. De eerste vijf – All My Life, Times Like These en andere stadionrockers met spierbundels – werden er in sneltreinvaart doorgejaagd, en deden ons beseffen wat voor een voortreffelijk jukeboxconcert dit had kúnnen zijn. Tot Dave Grohl zijn groep ging voorstellen en elk van de leden vrij podium gaf, met snippets Queen, Alice Cooper en The Stones tot gevolg.

En zo waren we weer een kwartier verder. Spannend werd het pas opnieuw toen Alison Mosshart – eerder op de dag zelf in actie met The Kills – schijnbaar een beetje in de olie het podium op kwam maar op kousenvoeten wél het rockgehalte van nieuwtje La Di Da hoog hield. Of toen de Foos met Skin and Bones – ‘eentje voor de echte fans’ – zowaar een walsje over Werchter lieten waaien, accordeonsolo incluis!

Van een honderdtal van die ‘echte fans’ had Grohl op initiatief van Studio Brussel overigens een gitaar vol handtekeningen gekregen. Met dat exemplaar speelde hij Monkey Wrench en verdween hij in het publiek. Even zag je de paniek in drummer Taylor Hawkins‘ ogen, toen die zijn frontman niet meer getraceerd kreeg. Dave Grohl dook uiteindelijk op in de geluidstoren, en perste er van daaruit nog maar eens een solo uit.

7,143 minuten, dat was zondagavond de gemiddelde speelduur van een Foo Fighterssong. ‘Wij doen niet aan bisnummers, we blijven gewoon spelen totdat we niet meer mógen spelen’, aldus nog Grohl, voor met het ingetogen Wheels en de laatste rockoprispingen This is a Call, Best Of You en Everlong toch een einde te maken aan een show die – welja – everlong leek te duren. En zo werd het een grote finale die pas na verlengingen beslecht werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content