Focus Knack presenteert: GLIMPS

51 optredens verdeeld over tien podia op loopafstand van elkaar in de Gentse binnenstad: dat zijn de ingrediënten van GLIMPS, een internationaal showcasefestival dat voor het eerst plaats vindt op vrijdag 16 en zaterdag 17 december. Wij kozen tien bands uit het aanbod die u niet mag missen.

VRIJDAG 16 DECEMBER

* FENSTER (Trefpunt, 20u – 20u30). Dit man-vrouwduo met roots in Berlijn en New York beschouwt zijn eigenzinnige geknutsel als ‘gedeconstrueerde popmuziek’ en beviel onlangs van de charmante cd ‘Bones’. In de liedjes van het stel, waarin naast banjo’s en synths ook allerlei huisraad tot instrument wordt gebombardeerd, is consequent de verbeelding aan de macht.

* NIVE NIELSEN & DEER CHILDREN (De Centrale, 20u40 – 21u10). Eskimofolk? Arctische pop? De Groenlandse Nive Nielsen dient zich ‘Nive Sings!’ aan als een speelse versie van Hope Sandoval en maakt, met behulp van haar ukulele, onweerstaanbare, persoonlijke liedjes over vlooien, rendieren en haar aan caffeïne verslaafde vriendje. Haar cd maakte ze met leden van The Black Keys, Giant Sand en Wolf Parade; haar live-band bestaat uit het puikje van het Belgische muzikantenheir.

* MONOPHONIA (Barville, 21u10 – 21u40). In zekere zin zou je dit duo als het Luxemburgse antwoord op Lamb kunnen beschouwen. Claudine Muno is een introverte liedjesschrijfster, terwijl haar partner Philippe Schirrer vooral thuis is in het drum’n’bassmilieu. Samen maken ze subtiele elektro-akoestische muziek die raakpunten vertoont met múm en Björk.

* MOSS (Charlatan, 21u40 – 22u10). Bij ons is dit Amsterdamse vijftal nog een goed bewaard geheim, maar bij onze noorderburen wordt Moss door de pers al doodgeknuffeld. Terecht, want op haar tweede cd ‘Never Be Sacred/Don’t Be A Hero’ hanteert de groep een verfijnd klankenpalet, waarvan sierlijk opkrullende gitaren, uitwaaierende synths en catchy, meerstemmige samenzang de voornaamste bestanddelen zijn.

* ÚLFUR (De Fabriek, 22u20 – 22u50). Geschifte IJslanders mochten op GLIMPS uiteraard niet ontbreken. Úlfur Hansson, die na de jaarwisseling de cd ‘White Mountain’ uitbrengt, maakte eerder al abstracte elektronica als Klive, was lid van de hardcoreband Swords of Chaos en speelde bas in de tourband van Jónsi. Dit keer belooft hij iets met ‘field recordings’ en gelaagde instrumentaties.

ZATERDAG 17 DECEMBER

* LILIES ON MARS (Zaal Miry, 19u50 – 20u20). Deze twee Italiaanse meisjes verkasten jaren geleden naar Londen, waar ze aan de slag gingen met dromerige shoegazegitaren, lo-fi synths en psychedelische zanglijnen. Ze mochten al muziek schrijven voor een Italiaanse speelfilm en brachten dit voorjaar hun tweede cd ‘Wish you Were A Pony’ uit. Die werd niet alleen lovend onthaald door de BBC en het Britse maandblad Uncut, ook het Oostenrijkse elektronicafenomeen Fennesz noemt zich een fan.

* LONGITAL (Charlatan, 20u50 – 21u20). De Tsjechische republiek heeft de jongste twintig jaar met Iva Bittovà, Dunaj, Jablkon, Rale en Tara Fuki enorm veel interessante muziek voorgebracht, maar ook Slovakije laat zich niet onbetuigd. Longital bestaat uit twee klassiek geschoolde multi-instrumentalisten en beeldend kunstenaars die poëzie weten te koppelen aan geniale geluidsexperimenten. Het resultaat klinkt zinnenprikkelend maar verre van ontoegankelijk.

* MIREL WAGNER (Trefpunt, 21u40 – 22u10). Een 23-jarige singer-songwriter uit Ethiopië die opgroeide in Finland en dezer dagen op de proppen komt met een titelloze debuut-cd die her en der al op superlatieven is ontvangen? Het mag duidelijk zijn: Mirel Wagner heeft wat in haar mars en profileert zich als een vroegrijpe, vrouwelijke Leonard Cohen.

* SLEEPINGDOG (De Fabriek, 22u20 – 22u50). Sleepingdog is het gedeelde huisdier van Chantal Acda (zie ook True Bypass) en Adam Wiltzie (Stars of The Lid, A Winged Victory For the Sullen). De intimistisch luisterliedjes op hun dit jaar verschenen derde cd ‘With Our Heads in the Clouds’ houden het midden tussen meditatieve folk, ambient pop en etherische postrock. Momenteel sleutelt het duo in IJsland aan een opvolger met de hulp van Bedroom Community-voorzitters Ben Frost en Valgeir Sigurdsson.

* LIESA VAN DER AA (Zaal Miry, 23u10 – 23u40). Ze heeft een achtergrond als actrice, maar maakt vooral indruk als zangeres en violiste, doet spectaculaire dingen met loopstations en drummachines en dient zich aan als een leftfieldversie van An Pierlé. Haar ep’tje ‘Louisa’s Bolero’ beloofde al veel, maar haar in Berlijn bij Einstürzende Neubauten ingeblikte langspeeldebuut dat in 2012 verschijnt, zal u helemààl van uw sokken blazen.

Dirk Steenhaut

Meer info: glimpsgent.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content