Film over Leuvense rockscene in de jaren ’70 in première

© Belga

Vrijdagavond gaat ‘De Leuvense Scene’ in première, de film van vzw Fonk over de pioniersjaren van de Vlaamse rock- en popmuziek.

Aan de hand van archiefbeelden en interviews met de prominente figuren uit die tijd – zoals Big Bill, Luc Tegenbos en Raymond van het Groenewoud – wordt het Leuven van de jaren zeventig opnieuw tot leven gewekt.

De film vertelt het verhaal van de Leuvense muziekscene vanaf het einde van de jaren zestig tot ongeveer 1982. “Aan bod komen verschillende bekende groepen en muzikanten uit die periode, maar ook managers, concertorganisatoren, evenals de relatie tussen deze muziekscene en het uitgaans- en studentenleven die mekaar op de een of andere manier vinden”, aldus Johan Van Schaeren, coördinator van de vzw Fonk en samensteller van de film.

Zo focust de film onder meer op de invloed van de Angelsaksische rock, pop en folk op de Vlaamse muziekwereld, die zo een evolutie doormaakt van kleinkunst naar rock. “Met ‘Maria Maria’ van Raymond van het Groenewoud, die in 1972 in Leuven repeteerde met muzikanten uit deze regio, ontstaat er vanuit deze stad een golf van Vlaamse rock en pop die in latere decennia elders in Vlaanderen uitmondt in groepen als de Kreuners en Gorki. In de jaren zeventig is er duidelijk sprake van een fenomeen dat men ‘Brabander rock’ noemt met Leuven als hoofdstad”, aldus Van Schaeren.

De film gaat vrijdagavond in première in Het Depot in Leuven. Vanaf midden november verschijnt hij ook op dvd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content