‘Fight Club’-scenarist werkt aan miniserie rond plaat Nine Inch Nails

© AP

Jim Uhls schrijft het script van de serie over ‘Year Zero’. Trent Reznor had het project al jaren geleden aangekondigd, maar nu lijkt er eindelijk schot in te komen.

Het album ‘Year Zero’ verscheen in 2007, en was een conceptplaat zoals er nog maar weinig worden gemaakt. Nine Inch Nails schetste een dystopisch beeld van het jaar 2022, en verwerkte er kritiek in op onder meer de Amerikaanse regering in het pre-Obama tijdperk en de dogma’s van de katholieke kerk. De plaat werd destijds al vergezeld door onder meer een album met remixes en een innovatief ‘alternate reality’-game.

‘Year Zero’ heeft er ook als televisieserie al een hele geschiedenis op zitten. Frontman Trent Reznor had al van in het begin plannen om het verhaal te transponeren naar een serie of een film. Er waren contacten met zowel HBO als de BBC, maar de scenaristenstaking van 2008 gooide toen roet in het eten.

‘Carnivale’-schrijver Daniel Knauf leek daarna van plan te zijn om ‘Year Zero’ neer te pennen, maar afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat een andere scenarist aan het project verbonden is.

Jim Uhls is de man die van ‘Year Zero’ een televisieserie zou moeten maken. Je kent hem vooral van het roemruchte ‘Fight Club’ en iets minder als scenarist van ‘Jumper’, de actiefilm met onder meer Hayden Christensen. Verder is er nog maar weinig bekend over dit project, en het is ook nog te vroeg om te weten wanneer we ‘Year Zero’ te zien zullen krijgen.

Sinds de stopzetting van Nine Inch Nails heeft Trent niet stilgezeten. De Amerikaan won onlangs een Oscar voor de muziek die hij samen met Atticus Ross voor ‘The Social Network’ maakte, en ook de volgende film van David Fincher, ‘The Girl with the Dragon Tattoo’, zal muziek van Reznor bevatten. Of we ooit nog nieuw materiaal van Nine Inch Nails mogen verwachten, is onzeker. Maar een creatieve machine als Reznor, die zit niet stil. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content