Dry Cleaning bracht geen zangeres mee, maar een raadselachtige sfinks 

4,5 / 5
© Anneke D'Hollander
4,5 / 5

Artiest - Dry Cleaning

Datum - 19/08/2023

Locatie - Pukkelpop

Van alle diensten waar je dit jaar op Pukkelpop gebruik van kon maken, wisten we Dry Cleaning met voorsprong het meest te appreciëren. Het Zuid-Londense viermansbedrijfje bezorgde niet alleen onze pakken kreukloos terug, het gaf ook onze oren een grondige reinigingsbeurt.

Eigenlijk zouden de grillige, zinnenprikkelende post-punknummers van Dry Cleaning perfect overeind kunnen blijven als instrumentals. Ze zijn energiek en meeslepend, zitten propvol messcherpe riffs en catchy motiefjes en hebben tegelijk iets visceraals en abstracts. Maar wat de sound van de groep écht uniek maakt is het parlando van frontvrouw Florence Shaw, van oorsprong een illustratrice, die de songs verrijkt met haar associatieve gedachtestromen en surrealistische vertelcollages.  

© Anneke D'Hollander

Haar teksten zijn schijnbaar willekeurig bij elkaar gesprokkelde krantenkoppen, reclameslogans, werkaanbiedingen, fragmenten uit reisbrochures en conversatieflarden, die, doordat ze uit hun oorspronkelijke context zijn gelicht, nieuwe, onverwachte betekenissen krijgen. 

Maar niet alleen inhoudelijk zorgt Shaw bij Dry Cleaning voor opmerkelijke contrasten, ook visueel legt ze haar eigen accenten. Terwijl de mannelijke bandleden erg beweeglijk zijn en helemaal opgaan in hun spel, heeft ze door haar statische podium-act iets van een raadselachtige sfinks. 

Bubbel

Op Pukkelpop speelde Dry Cleaning materiaal uit zijn twee tot dusver verschenen langspelers New Long Leg en Stumpwork. Dat leidde tot een consistente set waarvan het niveau nooit inzakte en dat het publiek, dank zij hoogtepunten als Scratchcard Lanyard en Don’t Press Me, altijd bij de les hield. 

© Anneke D'Hollander

Oké, Florence Shaw leek zich op het podium in haar eigen bubbel te bevinden en door de overweldigende power van de muzikanten gingen veel van haar verbale subtiliteiten verloren. Zo werd haar stem, waarmee ze meer acteerde dan zong, gewoon herleid tot één van de instrumenten. Maar wie dat geen bezwaar vond, kon Dry Cleaning achteraf zonder twijfel aankruisen als één van de absolute hoogtepunten van het festival. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content