Festivals boos over hogere Sabamtarieven: ‘Kip met gouden eieren wordt geslacht’

Bezoekers aan Rock am Ring waden door de modder © AFP

Muziekfestivals moeten in hun budgettering voor 2017 rekening houden met extra kosten. De auteursrechtenvereniging Sabam trekt vanaf 1 januari de tarieven op, tot ongenoegen van de vele organisatoren in ons land. Die wapenen zich nu juridisch.

Dat schrijft De Tijd.

De tariefwijziging die Sabam doorvoert, treft vooral de grote en de zeer grote festivals. Volgens de organisatie is de aanpassing nodig om de situatie rond auteursrechten op (grote) festivals in lijn te brengen met de situatie in onze buurlanden. “Het verschil was enorm”, zegt Serge Vloeberghs, directeur verkoop bij Sabam. “Dit is een normalisering.”

Maar ook voor kleinere festivals kan het nieuwe Sabam-reglement impact hebben. Bij een deel van de kleinere en middelgrote festivals wordt geïnd op basis van het zogenaamde artistieke budget. Dat werd door de sector jarenlang geïnterpreteerd als ‘de optelsom van de artiestengages’. Maar Sabam definieert dat vanaf volgend jaar als ‘de gages plus de kosten die het festival maakt voor licht en geluid’.

‘Gouden eieren’

De sector is niet te spreken over de nakende verhogingen. De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen heeft een advocatenkantoor gevraagd de beslissing juridisch aan te vechten. “Sabam wil de kip met de gouden eieren slachten”, zegt Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter. Diverse organisatoren waarschuwen al dat de extra kosten zullen worden doorgerekend aan de festivalgangers, via de ticketprijzen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content