Faithless-percussionist vindt muziekinstrument uit dat energie creëert

© Facebook

Brits drummer Sudha Kheterpal heeft ’s werelds eerste energie-ontwikkelende muziekinstrument uitgevonden. Het intrument heet Spark en is ongeveer even groot als een mango. Je kan er bijvoorbeeld je telefoon mee opladen. Extra leuk: Kheterpals inspiratie voor haar instrument heeft een Belgisch tintje.

Sudha Keterpal is bekend als de percussionist van Faithless en werkte ook samen met bekende namen als Dido en The Spice Girls. In 2009 gaf ze een optreden in Vorst Nationaal waar het publiek zo tekeer ging dat de grond verschoof. Kheterpal beweert dat dat zichtbaar was op de schaal van Richter.

Spark, zoals ze het instrument heeft genoemd, treedt in werking als je er lichtjes mee schudt. Een magneet beweegt door een spiraal om energie te genereren en die energie wordt bewaard in een ingebouwde batterij. Vervolgens kan je dan een licht inschakelen of je telefoon inplugggen voor een herlaadbeurt.

Bewustzijn creëren

Het idee achter deze uitvinding is energie-oplossingen te ontwikkelen voor regio’s waar weinig opties bestaan om aan energie te geraken, zoals Afrika en India. Critici wijzen er echter op dat Spark amper genoeg energie creëert om een kerstboom te verlichten, laat staan een energierevolutie op de been te brengen.

Voor Sudha Kheterpal is het voorlopig evenwel vooral te doen om een bewustzijn te creëren en een infrastructuur aan te brengen voor arme gemeenschappen die weinig toegang hebben tot hernieuwbare energie. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content