‘Eindelijk staan we op Graspop’ (Amenra)

© gf

Amenra, de Belgische metaltrots met de verpletterende livereputatie en wereldwijde fanbase, staat komend weekend pas voor de eerste keer op Graspop. ‘Eindelijk.’ Een interview met zanger Colin Van Eeckhout.

In de 15 jaar dat Amenra bestaat, hebben ze een enorm palmares opgebouwd. De grootste Belgische metalband, dat is een etiket dat eigenlijk nog te klein voor hen is. Toch staan ze nu pas op Graspop, de driedaagse hoogmis voor hardrock- en metalfans die komend weekend plaatsvindt in Dessel. Dat is niet verwonderlijk, aangezien ze zo afwijken van de standaard.

Wat Amenra karakteriseert is de enorme passie die de sludgeformatie uit Kortrijk in elke noot, elk woord of beeld steekt. Hun sound kan je het best vergelijken met een emotionele storm en het schijnbaar contrasterende, rustige oog daarvan. Na vijf full length albums (Mass I – V) waaronder een akoestische plaat, talloze splits, een boek/bijbel, een optreden waar zanger Colin Van Eeckhout zich liet kruisigen en verschillende kunsttentoonstellingen, hebben ze over heel de wereld een trouwe Church of Ra-‘sekte’ opgebouwd, waar ook andere bands zich aan spiegelen. Toch staan ze nu pas op Graspop.

Hoe komt het dat jullie nu pas op Graspop staan?

Colin Van Eeckhout (zanger): Dat heeft ongelooflijk lang geduurd ja, aangezien we al 15 jaar bezig zijn en naast een viertal andere bands de grootste metalband van Europa zijn. Het is dus inderdaad eigenaardig dat we nu pas op de affiche staan. Dat komt voornamelijk doordat Graspop internationale bookers en promotors heeft, die blijkbaar bij het samenstellen van de affiche over Belgische bands heenkijken. Nu ja, we spelen ook een genre dat redelijk nieuw is in de metalwereld en misschien zijn ze dan eerder gericht op de standaardmetalbands, de klassiekers zeg maar. Alternatieve vormen beginnen stilaan ook op Graspop te komen, maar dat is gewoon omdat ze de populariteit ervan niet meer kunnen ontkennen.

Gaan jullie überhaupt jullie eigen ding voor een festivalpubliek kunnen doen?

Eigenlijk niet. Bij ons is het op festivals altijd dweilen met de kraan open. Het gebeurt ook vaak dat de mensen die ons boeken eigenlijk niet goed beseffen met wie ze te maken hebben doordat ze zoveel bands op de affiche hebben. Wij werken bijvoorbeeld met projecties, dus een open podium op een namiddag in de zon is moeilijk voor ons. Maar ja, we kunnen niet anders. We gaan proberen onze show te brengen zo goed als mogelijk gemaakt wordt voor ons.

Maar het kan nooit zo intiem of mysterieus zijn?

Intiem zal het minder zijn op een festival, maar onze muziek heeft toch een soort introspectief karakter waardoor je altijd een beetje op je eigen eiland komt te staan, ook al sta je tussen duizenden mensen. Vooral de kracht ervan zal overkomen. Toch denk ik dat iedere band beter is in een zaal.

Kijken jullie er eigenlijk naar uit?

We kijken er zeker naar uit om eindelijk deel te maken van het Belgische metalfestival. We hebben al overal in Europa op metalfestivals gespeeld, onlangs nog in Denemarken. Dit is de eerste keer in België en dus zijn we nieuwsgierig. We kijken ernaar uit, maar we houden ons hart vast voor de podiummogelijkheden.

Zijn jullie bezig aan een nieuwe plaat?

We zijn bezig aan verschillende platen. Een daarvan is een akoestische en een daarvan is de nieuwe Mass VI, maar die zal nog enkele jaren op zich laten wachten. We hebben ook net een ambient album afgewerkt, waarvoor we nu nog de clips aan het verzorgen zijn. Het is interessant om je eens op iets anders te gooien. Op den duur staar je jezelf blind op dezelfde muur. Constant jezelf blijven uitdagen en hernieuwen, dat is het idee.

En Graspop is dan een eerste stap in die richting?

Niet echt, nee. We hebben sowieso wat shows gepland op specialere locaties, zoals bijvoorbeeld een kerk, grot of bos. Dat is eerder de weg die we willen inslaan. (SR)

Amenra staat op zaterdag 28 juni in de Metal Dome tijdens Graspop (14.05u)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content