Eerste contract van The Beatles uit 1961 geveild voor 83.000 euro

© AFP

Het eerste contract dat ooit door de Britse band The Beatles ondertekend werd, is zaterdag tijdens een veiling in New York verkocht voor 93.750 dollar (83.000 euro). De naam van de koper, die zijn bod online had gedaan, werd niet bekendgemaakt.

Het contract werd in 1961 ondertekend door de toen nog volstrekt onbekende muzikanten John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best, de oorspronkelijke drummer van de band. De overeenkomst werd gesloten in de Duitse stad Hamburg, waar de Beatles podiumervaring opdeden in de clubs aan de Reeperbahn, zoals Kaiserkeller, Top Ten en Star Club.

Door dat contract kregen de Beatles de gelegenheid om als begeleidingsband van Tony Sheridan, een andere Britse muzikant die in Hamburg zijn geluk beproefde, een nummer op te nemen bij Polydor in Duitsland. Op de hoes van de single “My Bonnie” – een nieuwe versie van de klassieker “My Bonnie Lies over the Ocean” – staat de band evenwel als “The Beat Brothers” vermeld, omdat gevreesd werd dat de naam “The Beatles” niet aantrekkelijk genoeg zou klinken voor het Duitse publiek.

De oorspronkelijk enkel in Duitsland uitgebrachte single werd slechts een bescheiden succes. Maar het nummer werd in hun thuisstad Liverpool wel opgemerkt door de platenhandelaar Brian Epstein, die zich vervolgens zou opwerpen tot de manager van de Beatles.

Uiteindelijk slaagde Epstein erin om de band een contract te laten tekenen bij Parlophone, een sublabel van de platenmaatschappij EMI. Daar werd in 1962 ook de Beatles-song “Love Me Do” uitgebracht, waarmee de succesvolle carrière van de Fab Four op gang geschoten werd. Op 29 september wordt in Londen ook het eerste contract geveild dat de Beatles met Epstein ondertekenden. Veilinghuis Sotehby’s verwacht dat daarvoor bijna 700.000 euro zal worden neergeteld. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content