Een inkijkje in de platencollecties van Bazart, I will, I swear en Hydrogen Sea

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Hoe is het gesteld met de vinylcollecties van ons jong Belgisch grut? Knack Focus deed, naar aanleiding van Record Store Day, een korte rondvraag bij Bazart, I will, I swear en Hydrogen Sea, drie bands die op de hoogmis van de onafhankelijke platenboer speciale uitgaves lanceren.

MATHIEU TERRYN (ZANGER VAN BAZART)

Ben je een fervent platenboerbezoeker?

MATHIEU TERRYN (bovenaan links op de foto): Sowieso. Ik snuister heel graag rond in de platenbakken. De Music Mania in Gent is bij mij om de hoek. Negen op de tien keer dat ik daar passeer, ga ik er binnen. Niet dat ik bij elk bezoek een plaat koop. Ik hoef niet alle speciallekes of B-sides in huis te halen. Pas op: dat is allemaal heel cool, maar momenteel heb ik er het geld nog niet voor (lacht).

In welke platenzaak hang je voornamelijk uit?

TERRYN: Music Mania, dus. Meestal staat daar slechts één iemand achter de toonbank – een vriend van mij werkt er ook, wat ik niet wist tot ik hem daar op een keer plots tegenkwam -, maar je kunt die mens echt alles vragen, dat is in de Mediamarkt of Fnac wel anders. Je voelt aan alles dat die onafhankelijke platenboeren door hun werk gepassioneerd zijn.

Welke zijn de fijnste plakjes vinyl uit je collectie?

TERRYN: Wat ik zalig vind aan vinyl, is dat het artwork veel beter tot zijn recht komt dan bij cd’s. Vinylplaten zijn echt kleine kunstwerkjes. Wish You Were Here van Pink Floyd heb ik bijvoorbeeld op vinyl. Die hoes, met die mens die in brand staat, is echt cool, zeker als je weet dat die man effectief in de fik gestoken is voor de foto. Dat waren nog eens tijden. (lacht)

De plaat waar ik de meeste herinneringen aan overhoud, is er ook één van Pink Floyd: Dark Side of the Moon. Die legde ik een tijdje geleden altijd op wanneer ik in bed zat te mijmeren, met de lichten uit. Wel rot dat ik halverwege altijd mijn nest uit moest om de plaat te gaan omdraaien. In dat opzicht ben ik wel een voorstander van cd’s! (lacht)

Ben je een trouwe Record Store Day-bezoeker?

TERRYN: Absoluut! Het is fijn dat er die dag altijd van alles te doen is. En het is toch elk jaar weer uitkijken naar de band met de uniekste release. Ik heb het gevoel dat veel jonge Belgische groepen daar heel hard mee bezig zijn. Vorig jaar kreeg je bij een 7 inch van Brutus een tattoo, en School is Cool heeft datzelfde jaar een videocassette uitgebracht. Je kunt dus echt wel collector’s items op de kop tikken. Ik ben niet zo fel met die dingen bezig, maar als ik op ronde ben met Record Store Day, durf ik zoiets zeker te kopen.

Bazart brengt op Record Store Day (16/4) zijn vorig jaar verschenen EP voor het eerst op vinyl uit, mét bonustracks: twee livesongs en een cover van De Jeugd Van Tegenwoordigs ‘Sterrenstof’. De band speelt die dag om 15u bij [Chez PIAS].

FIEN DEMAN (ZANGERES VAN I WILL, I SWEAR)

I will, I swear, met Fien Deman links.
I will, I swear, met Fien Deman links.

Ben je een fervent platenboerbezoeker?

FIEN DEMAN: Ik probeer af en toe wel wat plaatjes te kopen, ja – voor zover mijn budget dat toelaat tenminste, want ik ben nog een arme student. (lacht) Ik ben niet iemand die snel de platenbakken gaat doorzoeken en spontaan iets koopt. Als ik ga, is het met een duidelijk doel: díé plaat moet ik hebben.

In welke platenzaak hang je voornamelijk uit?

DEMAN: Consouling Store, een kleine maar heel fijne Genste winkel, uitgebaat door Mike Keirsbilck. Ze verkopen er voornamelijk luide muziek – Amen Ra en zo, dingen die voor mij eigenlijk wat te hard zijn. En toch kom ik heel graag bij Mike. Als ik op zoek ben naar een plaat die ik online niet kan vinden, hoef ik Mike maar een mailtje te sturen en hij bestelt ze voor mij. Ik voel me toch altijd beter als ik een plaat koop bij een kleine zelfstandige, in plaats van bij de Mediamarkt. Al moet ik zeggen dat die keten tegenwoordig ook over een verrassend goeie vinylcollectie beschikt.

Welke zijn de fijnste plakjes vinyl uit je collectie?

DEMAN: De eerste van Red House Painters (met Mark Kozelec van Sun Kil Moon, nvdr.), simpelweg omdat ik het een supergoeie plaat vind. Ik heb ook een heel tof singletje van Sales, een Amerikaanse band die vreemd genoeg minder bekend is geworden dan ik had gedacht. En verder: Illinois van Sufjan Stevens, gekocht op een concert van hem in Luxemburg. En: een Young Turks-compilatie uit 2013.

Ben je een trouwe Record Store Day-bezoeker?

DEMAN: Ja, ik ga er al enkele jaren naartoe. Vorig jaar hebben we er gespeeld, en toen ben ik héél lang blijven plakken. Om maar te zeggen: de sfeer is op Record Store Day altijd goed.

I will, I swear brengt voor Record Store Day een 10 inch uit in samenwerking met Hydrogen Sea. Op de A-kant prijkt hun duet ‘If The Stars Grow Dim Tonight’, op de B-kant een ets van de hand van Fiens zus Flore Deman. Beide bands spelen op 16/4 om 11u live in de UGent Volkssterrenwacht Armand-Pien, en later op de dag in het Vooruit Café.

BIRSEN UÇAR (ZANGERES VAN HYDROGEN SEA)

Hydrogen Sea, met Birsen Uçar links op de foto.
Hydrogen Sea, met Birsen Uçar links op de foto.

Ben je een fervent platenboerbezoeker?

BIRSEN UÇAR: Niet echt. Elke week een nieuwe plaat kopen, doe ik eerlijk gezegd niet. Niet dat ik geen platen heb: er zijn een paar favoriete vinyls die ik, voornamelijk ’s nachts, opleg: Man with a Movie Camera van The Cinematic Orchestra, Push The Sky Away van Nick Cave & The Bad Seeds, het werk van Curtis Mayfield… Ik heb thuis ook van die Expedit-kasten, die vol met rommel zitten. Die rommel probeer ik te verbergen door er platen voor te zetten. Functioneel, toch? (lacht)

In welke platenzaak hang je voornamelijk uit?

UÇAR: Eigenlijk ben ik nog niet echt vaak in platenzaken geweest. Het is niet zo cool om te zeggen, maar ik kom geregeld in de Fnac.

Welke zijn de fijnste plakjes vinyl uit je collectie?

UÇAR: De Japanse uitgaven van The Rise and Fall of Ziggy Stardust van David Bowie, en van de door Andy Warhol ontworpen ‘bananenplaat’ van The Velvet Underground. Die heb ik onlangs gekocht, toen ik met Hydrogen Sea in Japan ben gaan spelen. Dat is dan weer wél cool. Verder is mijn favoriete ‘nachtplaat’ Histoire de Melody Nelson van Serge Gainsbourg. Die heeft een enorm donkere, dirty en sexy sfeer.

Ben je een trouwe Record Store Day-bezoeker?

UÇAR: Ik ben er zelf eigenlijk nog nooit als bezoeker naartoe geweest. Twee jaar geleden heb ik op Record Store Day wel in het Vooruit Café gespeeld. Ik vond het best verbazend dat daar zoveel volk op af komt. Maar wat wil je: Record Store Day is een supertof concept.

Hydrogen Sea brengt voor Record Store Day een 10 inch uit in samenwerking met I will, I swear (zie boven).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content