Editors sluiten bloedhete werchtereditie af

© Koen Keppens

Editors hebben in de nacht van zondag op maandag een finaal punt gezet achter Rock Werchter. De 39e editie van het festival lokte in totaal 139.000 unieke bezoekers.

Editors hebben maandagmorgen omstreeks 1 uur een finaal punt gezet achter de 39ste Rock Werchter, een editie die vier dagen lang uitverkocht was. Dat betekent dagelijks 85.000 festivalgangers en in totaal 139.000 unieke bezoekers. Het was qua line-up kwalitatief echter niet de meest hoogstaande editie. Hoogtepunten waren onder andere Nick Cave, Blur, Vampire Weekend en Major Lazer.

Na 1,5 uur lichtvoetige popmuziek van Depeche Mode – met hits zoals “Just can’t enough” en “Enjoy the silence” – maakte leadsinger Tom Smith van Editors solo op gitaar zijn opwachting. Hij opende met “Nothing” uit de nieuwe cd “The weight of your love”. Tal van hits zoals “Munich”, “Bones” en “An end has a start” volgden. In de bisnummers speelde Smith opnieuw solo (dit keer op piano) “No sound but the wind” dat een hit werd in een live-versie van tijdens hun concert in Werchter in 2010, “Dancing in the dark” van Bruce Springsteen, de hit “Papillon” om te eindigen met het rustige “Honesty”.

De 39ste editie kende een rustig verloop zonder incidenten, met uitzondering van een 14-jarige die vrijdag in de drukke tent KluB C net voor het optreden van Major Lazer een hartstilstand deed. De jongen herstelt goed. Er deden zich tijdens dit festival weinig problemen voor op gerechtelijk en medisch vlak. Ondanks de hitte diende het Rode Kruis zondag (cijfer om 20 uur) slechts 864 verzorgingen te doen. Niemand werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Ook het gevreesde probleem van gauwdieven die uit zijn op dure smartphones en andere waardevolle spullen bleek mee te vallen.

Uit cijfers van de organisatoren blijkt dat er dit jaar festivalgangers uit 69 verschillende landen aanwezig waren. Liefst een kwart van alle bezoekers was afkomstig uit Nederland. Verderop in de top-10 van landen die het meest vertegenwoordigd waren: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen (meer dan 600 Noren waren aanwezig), Ierland, IJsland, Australië en – nieuw met stip – Roemenië.

Ook zakten er 203 festivalgangers af uit Rusland, 167 uit Malta, 25 uit Zuid-Afrika en 21 uit Nieuw-Zeeland. Zelfs uit Afghanistan, Kenia, Nepal en Venezuela kwamen er dit jaar mensen naar Rock Werchter. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content