Dylan hult zich in stilte: ‘Hij heeft de hele dag over zijn Nobelprijs gezwegen’

© Reuters

Het Nobelcomité heeft nog altijd niks gehoord van Bob Dylan, kersvers Nobelprijswinnaar Literatuur.

Bijna vierentwintig uur nadat Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur heeft ontvangen, heeft de Zweedse Academie nog altijd niet gesproken met de laureaat. ‘Wel met zijn manager en tourneemanager’, vertelt kanselier van de Academie Odd Zschiedrich aan persagentschap AFRP, ‘maar niet met Dylan zelf.’

Bawb gaf donderdagavond wel een concert in Las Vegas. Daar vermeldde hij volgens aanwezige journalisten niet eens zijn Nobelprijs. Volgens The Washington Post, die sprak met Dylans familie, heeft de zanger ‘de hele dag over zijn prijs gezwegen’. Een van zijn vrienden, de zanger Bob Neuwirth, vertelde de Amerikaanse krant dat Dylan ‘geen bluffer’ is en dat het goed mogelijk is dat hij de prijs nooit zal erkennen.’

Sprekende gitaar

Op het podium speelde de 75-jarige Dylan overigens dezelfde set als die tijdens zijn concert op de Desert Trip Festival, eerder in oktober. Dat betekende dat het publiek vooral zijn nummers uit de jaren 1960 en 1970 zoals “Rainy Day Woman #12 & 35” en “Tangled Up in Blue” te horen kreeg.

Ook al maakte het publiek enkele toespelingen op zijn unieke bekroning, “Uncle Bob” gaf geen krimp. In de bisronde veranderde de Amerikaan het geweer lichtjes van schouder. Eerst schotelde hij “Blowin’ in the Wind” voor aan de 2.000 aanwezige toeschouwers, om daarna met een cover van Frank Sinatra, “Why Try To Change Me Now” het doek over het concert te laten vallen.

De nieuwbakken Nobelprijswinnaar voor de Literatuur liet dus de hele avond zijn gitaar voor zich spreken.

Stockholm

Elk jaar worden de winnaars uitgenodigd op 10 december in Stockholm om hun prijs te ontvangen van de koning van Zweden en geven een toespraak op een banket. De Zweedse Academie weet vanzelfsprekend nog niet of Bob Dylan komt. Het is al eerder gebeurd dat een Nobellaureaat de prijs aan zich voorbij laat gaan. In 1958 weigerde Boris Pasternak (Dokter Zhivago) zijn Nobelprijs voor de Literatuur, in 1964 deed de Franse filosoof Jean-Paul Sartre hetzelfde. (BELGA/JVL/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content