Duurste plaat van David Bowie wordt geveild

© Reuters

Bowiefans en – verzamelaars kunnen nog tot en met zaterdag hun kans wagen om een exclusieve elpee van Bowie te bemachtigen. De Britse artiest, die in januari van dit jaar overleed, schreef zelf de tracklist op de elpee.

De bewuste elpee.
De bewuste elpee.© Catawiki

Eén van de ‘zeldzaamste’ en waardevolste elpees ooit gaat deze week onder de hamer bij online veilinghuis en verzamelaarsplatform Catawiki. Het gaat om een zogenoemde acetate elpee, met de eerste opname van David Bowies album “Hunky Dory”. De verwachte opbrengst is 50.000 euro. Bowie zelf heeft de tracklist op de plaat geschreven.

Acetate elpees zijn zeer kwetsbare platen die vaak per stuk of in kleine aantallen worden gemaakt, en zijn bedoeld voor de producers of de muzikanten zelf. Voor zover bekend is dit de enige bestaande acetate plaat van “Hunky Dory”.

De cover van de elpee 'Hunky Dory'
De cover van de elpee ‘Hunky Dory’© –

De plaat dook pas dit jaar op. De in Engeland wonende eigenaar kreeg het ding in 1973 van een buurman in ruil voor een flesje bier. Pas toen Bowie in januari overleed, bekeek de Brit de elpee nog eens goed. Experts hebben vastgesteld dat het handschrift daadwerkelijk van de zanger is. (BELGA/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content