Download Top-10

© Julia Soler

De tien beste gratis downloads van deze week in willekeurige volgorde. Met onder meer singles van The Dodos, Wye Oak, Andrew Bird en Nicolas Jaar.

1. Wye Oak – Civilian
Indiefolkrock van een Amerikaans man-vrouw duo. Op zich niets speciaals. Maar luister vooral zelf naar ‘Civilian’ van het gelijknamige vierde album van Wye Oak en ontdek waarom het in deze top tien terecht kwam.

Download

2. Nicolas Jaar – Keep Me There
Nicolas Jaar combineert het takenpakket van elektronicagod en student en doet dat opvallend vlot. Na remixes van onder meer Ellen Allien, Nina Simone en The Bees smeet Jaar zich dit – euh – jaar op zijn eigen werk. Resultaat daarvan is het bejubelde album ‘Space is only noise’. Daaruit de gratis download ‘Keep me there’.

Download

3. Lullatone – A lot of people cutting grass on a sunday
Geniepige elektronica die onder je vel kruipt en er een feestje bouwt naar de goede traditie van het IJslandse mùm. Meer hoef je over het Japanse Lullatone niet te weten. Behalve dan dat ‘A lot of people cutting grass on Sunday’ een gratis download is uit het, eveneens gratis te downloaden, nieuwste album ‘Elevator Music’.

Download
4. Yellow Ostrich – WHALE
Qua vreemde bandnaam kan Yellow Ostrich al eens tellen. Maar wanneer je naar de muziek van het collectief luistert wordt de link je plots duidelijk. De vreemde vogels van The Dodos (zie verder) zijn een voorbeeld en dat hoor je sterk door in deze aanstekelijke single ‘WHALE’.

Download

5. Andrew Bird – Hot Math

‘A lo-fi recording I made myself in my barn. It’s an example of a West African polyrhythmic groove I’ve been into for years.’ En dat is het inderdaad, de nieuwste losse flodder van Andrew Bird. Maniok, anyone?

Download

6. Wavves – Horse Shoes
Volgens velen was Wavves dé noisepopsensatie van 2010. Benieuwd of Nathan Williams en vriendjes met Zach Hill op drums ook in 2011 standhouden? Check ‘Horse shoes’ en voorspel de toekomst.

Download


7. Boris – Hope
Wie zich de samenwerkingen tussen Boris en Sunn O))) op ‘Altar’ herinnert weet ondertussen waar de Japanse drummer voor staat. In april releaset Boris een dubbel met ‘Attention please’ en ‘Heavy rocks’. Van ‘Attention please’ is dit ‘Hope’.

Download 8. The Dodos – Don’t stopEerder verwezen we al naar het percussiegeluid van The Dodos aan de hand van Yellow Ostrich. Op ‘Don’t stop’ doet het duo een Rodrigo & Gabrielake en dat smaakt. Hun nieuwste album, ‘No Color’, komt uit op 15 maart en bevat onder meer een samenwerking met Neko Case.

Download

9 Trophy Wife – White horses (Esben and The Witch remix)De breekbare, mysterieuze maar opgetogen sound van Trophy Wife is ook het duistere collectief Esben & The Witch niet ontgaan. Van het eerste album van Trophy Wife nam EA&TW ‘White horses’ onder handen. Met als gevolg een vol spinnenwebben hangende, krakende maar heerlijke gratis download.

Download 10. Guards
Als laatste een specialleke. Omdat u het tot hier hebt uitgehouden en omdat de ep eigenlijk al dateert van 15 december. Onze radar ving alsnog deze titelloze ep op en gooit het naar wie het horen wil. Terecht, vinden wij.

Download

Pieter Devriese

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content