Dotan neemt de draad weer op: alles wat u moet weten over zijn comeback

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Een dik jaar na de fake-accountcontroverse pakt Dotan uit met de emotionele slachtoffersong Numb.

De feiten

Dotan is terug. De Nederlandse singer-songwriter liet onlangs zijn nieuwe single Numb op de wereld los. ‘Low, feel the weight of the world in my bones/ Try to swim but I’m sinking alone‘, zingt hij terwijl hij voor een dramatische rode spot zijn diepste pijn lijkt te herbeleven. ‘Het afgelopen jaar is veruit het moeilijkste uit mijn leven geweest, maar ook het meest leerzame’, deelde Dotan op sociale media. ‘Het is een liedje dat ik schreef in een tijd waarin ik niets voelde en niet meer wist hoe het was om iets te voelen, maar er wel alles aan wilde doen om daar weer te komen.’ Een slachtofferlied, met andere woorden.

Dotan neemt de draad weer op: alles wat u moet weten over zijn comeback

Indien u het vergeten bent: in april 2018 kwam Dotan na een vernietigend onderzoek van De Volkskrant in opspraak omdat hij jarenlang leugens over zichzelf had verspreid. Minstens 140 fictieve profielen moesten de artiest de hemel in prijzen, zijn Wikipediapagina opfleuren, andere artiesten beledigen en de uitslag van talentenjachten beïnvloeden. Verder bleken verschillende verhalen waarin Dotan werd afgeschilderd als een bescheiden, sympathieke weldoener verzonnen, zoals dat van de vrouw die naast hem op het vliegtuig naar zijn muziek aan het luisteren was maar hem niet herkende en zich daar achteraf voor excuseerde. De terminale leukemiepatiënt Aron Leegwater die door Dotan werd verrast met een spontane meet-and-greet? Bleek ook niet te bestaan. Dat was pijnlijk, en het zag ernaar uit dat Dotans carrière voorgoed voorbij was.

Na een video waarin hij zijn excuses aanbood en een ongemakkelijk interview bij RTL Late Night verdween Dotan van de radar. Zelfs zijn moeder smeekte hem via De Telegraaf om een teken van leven te geven. Uiteindelijk bleek hij op retraite bij zijn vader in Israël. Pas in september keerde hij terug naar de digitale wereld. Eerst met de tweet ‘You are loved. You matter. Keep going. #WorldSuicidePreventionDay’, daarna met ‘A heart is all we’ve got’, gevolgd door een emoji van een zwart hart. Daarna werd het weer stil. Tot nu. Met Numb, een gloednieuw platencontract en plannen voor een album lijkt hij klaar voor de grote comeback. Of de rest van de wereld daar zit op te wachten, is nog onduidelijk.

Dotan neemt de draad weer op: alles wat u moet weten over zijn comeback

Trivia

– De mening van mama Patty Harpenau: ‘Het is een prachtig nummer. Nu doorlopen, zo doen wij Harpenaus dat.’

– Voor een van de fake accounts werd een foto van een overleden Vlaamse vrouw gebruikt. Dotans werknemer vond die door het zoekwoord ‘vrouw’ in te geven op Google. Als je per se een fictieve fanbase wilt, doe het dan wel goed.

– Een van de zaken die fake gebruikers meermaals probeerden toe te voegen aan Dotans Wikipediapagina was dat zijn ‘unieke stemgeluid’ te vergelijken is met die van Gary Lightbody (foto) van Snow Patrol. Vinden wij grappig.

Partner Content