Dorpscinema De Keizer krijgt beschermd statuut

De authentieke dorpsbioscoop Cinema De Keizer, die in 1924 werd opgericht in Lichtervelde, heeft definitieve bescherming gekregen. Sinds eind vorig jaar worden er opnieuw films gedraaid.

Toen de eigenares en uitbaatster Agnes Debaillie van Cinema De Keizer in mei 2012 overleed, hing de toekomst van de dorpscinema aan een zijden draadje. Maar nu lijkt het de cinema opnieuw voor de wind te gaan.

In december vorig jaar heropende de bioscoop en werd hij door beeldschermenfabrikant Barco gebruikt als testcase voor een nieuwe projector. Daar komt nu de volledige bescherming bovenop. Dat betekent dat ook de projectoren, de filmontwikkelaar en 31 bewaarde spoelen met 13 bijpassende opbergdozen een beschermd statuut krijgen.

“Cinema De Keizer is het laatste representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw”, aldus Vlaams minister voor Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois, die in juni 2015 al het beschermde statuut aanvroeg. “Ik bescherm deze cinema dan ook omwille van zijn historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde. In het pretelevisietijdperk was zo’n bioscoopbezoek een volwaardig onderdeel van het leven van iedereen.”

De cinema was er al sinds 1924 en heeft een operationele machinekamer die de getuigenis van de technische evolutie van de film overlevert. Ook het interieur, met onder meer de houten klapstoelen bekleed met rode pluche, de originele lambrisering en bijbehorende lichtarmaturen, werd volledig bewaard.

De zaal kan in totaal 399 bezoekers ontvangen. Sinds jaar en dag is de toegangsprijs voor iedereen 5 €. Voor groepen zijn kortingen mogelijk.

Cinema De Keizer, Neerstraat 11 in 8810 Lichtervelde. Open op vrijdag, zaterdag en zondag, en tijdens de schoolvakanties.(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content