Dodelijke storm Pukkelpop kostte organisatie al 5,5 miljoen euro

De dodelijke storm die in 2011 over het festival Pukkelpop raasde, heeft de organisatie al zo’n 5,5 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de jaarrekening van The Factory, de vzw achter Pukkelpop.

De dodelijke storm die in 2011 over het festival Pukkelpop raasde, heeft de organisatie al zo’n 5,5 miljoen euro gekost. Dat valt af te leiden uit de jaarrekening van The Factory, de vzw achter Pukkelpop.

Organisator Chokri Mahassine wil pas na de editie van volgend jaar de eindafrekening maken. Dan zou duidelijk moeten worden of de provisie die nu is aangelegd, zal volstaan.

Compensatietickets

De editie van Pukkelpop in augustus 2011 werd op de eerste dag afgelast na een hevige storm, waarbij vijf festivalgangers omkwamen. Ter compensatie kon iedereen die een ticket gekocht had, dat gratis inruilen voor drank- en eetbonnen. Die blijven nog geldig tot in 2014. Er was massaal ingetekend op de compensatieregeling, en nu wordt voor het eerst ook de financiële impact duidelijk.

Vorig jaar werden er op Pukkelpop volgens Mahassine zo’n één miljoen compensatietickets gebruikt. De kost daarvan voor de organisatie bedraagt zo’n 1,6 à 1,7 euro per stuk, of ruim 1,6 miljoen euro in totaal. Mahassine meent dat er hierdoor ook minder drank- en eetbonnen van 2,5 euro zijn verkocht in 2012, maar de precieze financiële impact daarvan is moeilijk te bepalen.

5,5 miljoen euro kosten

Voor dit en volgend jaar is in de jaarrekening van de vzw achter Pukkelpop een provisie aangelegd van 3,79 miljoen euro. “We hebben geprobeerd een realistische inschatting te maken van de kosten van de compensatieregeling”, zegt Mahassine.

In die som zitten ook nog advocatenkosten en een provisie van 100.000 euro, het bedrag dat geclaimd werd door een 350-tal festivalgangers die ontevreden waren met de compensatieregeling. Dat laatste bedrag kan Pukkelpop misschien nog terugnemen, volgens de organisator is er immers nog geen rechtszaak ingeleid.

Over drie jaar gespreid zou de ramp dus zo’n 5,5 miljoen euro kosten aan het muziekfestival. Precieze cijfers voor het rampjaar 2011 publiceert The Factory niet. De jaarrekening werd gebundeld met die van 2012. Volgens Mahassine gebeurde dat omdat de rekeningen van 2011 en 2012 teveel door elkaar liepen. Er was aanvankelijk ook nog veel onduidelijkheid over de compensatieregeling.

De omzet voor de Pukkelpop-edities 2011 en 2012 bedraagt samengeteld 34,3 miljoen euro. Door de provisie wordt er een operationeel verlies geleden van 13.687 euro over twee jaar.

In 2010 boekte The Factory nog ruim 509.000 euro winst. Maar netto blijft de vzw achter Pukkelpop wel uit de rode cijfers (144.216 euro), dankzij financiële opbrengsten. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content