Django Django @ Pukkelpop: Bruisend feestje met arty inslag

© Damon De Backer

Springerige ritmen, meefluitbare melodieën, een synth en een gitaar die voortdurend elkaars leiderschap betwisten: dat zijn de voornaamste smaakmakers in de indie-Britpopvariant van Django Django. Maar levert dat ook een heerlijk gerecht op? De ene keer wel, de andere keer iets minder.

Na het succes van hun titelloze debuut uit 2012 kwamen de vier heren van Django Django onlangs op de proppen met ‘Born Under Saturn’, een plaat die aanzienlijk wat meer tijd nodig heeft om de luisteraar bij het nekvel te grijpen. Dat beseft de groep blijkbaar zelf ook, want van de tien nummers die op haar Pukkelpopset prijkten, kwamen er zeven uit de eerste cd. Erg veel zelfvertrouwen in haar nieuwe materiaal straalde Django Django dus niet uit.

Ook in vocaal opzicht bleven de heren aanvankelijk nogal aan de oppervlakte. Het licht psychedelische ‘Hail Bop’, met verwijzingen naar Syd Barrett anno 1967, zou zeker gebaat zijn geweest met een wat meer doorstastende aanpak. Pas toen het kwartet de klare lijn vond, in het door een gastmuzikant op sax versierde ‘First Light’, en de aanval op de heupen en het middenrif van de toeschouwers was ingezet, kwam er echt leven in de brouwerij.

“Okay, I want to see you go”, riep zanger Vincent Neff, toen ‘Lifeforms’ werd aangesneden en het geluidsbeeld aanzienlijk elektronischer én percussiever kleurde. En inderdaad, de publieksparticipatie nam hand over hand toe. Toch zou het nog duren tot ‘Default’, de grootste hit van Django Django, voor de aanwezigen alle remmen losgooiden. Er werd met bier gegooid en, met de handen in de lucht, behoorlijk wat op en neer gesprongen. Daardoor leek de heren op het podium een nieuwe adem te vinden, want ook ‘WOR’, dat met een loeiende sirene begon, een Duane Eddy-achtige surfgitaar in stelling bracht en terugviel op weirde koortjes, was een schot in de roos. Na een ietwat aarzelende start bouwde Django Django dus alsnog een bruisend feestje met een arty inslag.

“Wat voor een concert wàs het nu eigenlijk?”, horen we u vragen. Wel, het was behoorlijk Django Django. En we gaan het geen twee keer zeggen.

DE SETLIST: Intro / Hail Bop / Storm / Shake & Tremble / First Light / Reflections / Waveforms / Default / WOR / Silver Rays.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content