Dit was 2018 voor Kanye West: ‘Hij heeft de grenzen van de muziek afgetast’

© .

Knack Focus blikt elke werkdag terug op een popcultureel fenomeen met impact, samen met een fan, getuige of kenner. Vandaag: Jan Paternoster, zanger van Black Box Revelation, over het razend drukke jaar van zijn idool Kanye West.

De feiten

Op 14 april besluit Kanye West, na een jaar Twitterstilte, om zijn gedachten weer de wereld in te strooien in porties van maximaal 180 tekens. En als meneer Kardashian zich op het internet begeeft, is dat zelden zonder gevolgen.

West kondigde in ijltempo nieuwe albums aan, schreef een filosofisch traktaat in realtime ) zei hij zelf – en ratelde door over authenticiteit, liefde en zijn sneakers. In één moeite door gaf hij Donald Trump een virtueel schouderklopje: ‘We are both dragon energy. He is my brother’.

Twee weken na zijn intrede op Twitter dropte West plompverloren twee nieuwe tracks – scoop ditty woop, u weet het nog wel – en in de maanden die volgende víjf nieuwe albums: eerst het door hem geproduceerde Daytona van Pusha T, dan zijn eigen Ye, vervolgens Kids See Ghosts met Kid Cudi en tot slot nog albums die hij producete voor Nas en Teyana Taylor. Vooral Daytona en Kids See Ghosts worden goed onthaald, de andere albums hebben het moeilijker.

‘Ik vermoed dat u003cemu003eYandhiu003c/emu003e in de lijn zal liggen van zijn vorige grote albums.’

Jan Paternoster, Black Box Revelation

De laatste weken van Wests jaar werden beheerst door een nieuwe Twitterpauze – van welgeteld zes dagen – en de escalatie van zijn vete met Drake. Die ontstond nadat Pusha T had gerapt dat Drake een geheim kind heeft, iets wat die laatste altijd ontkende. Drake pareerde de aanval met een sneer naar Yeezy, de schoenencollectie van Kanye.

Ondertussen veranderde Kanye zijn naam in ye, pikte hij nog een feature mee op het album van de populaire shockrapper 6ix9ine, maakte hij met Lil Pump het luchtige I Love It en stelde hij de release van zijn volgende album Yandhi, naar analogie met Yeezus, een paar keer uit tot een nog onbekende datum. De BBC bracht onlangs de mini-documentaire Searching For Kanye West uit. We stellen Kanye voor dat hij gaat meezoeken.

De getuige

‘Ik ken geen enkele andere artiest naar wiens releases zo massaal wordt uitgekeken.’

Jan Paternoster

Jan Paternoster is een grote Kanyefan sinds My Beautiful Dark Twisted Fantasy, ook alweer acht jaar oud, en vooral Yeezus. ‘Toen ontdekte ik voor het eerst hoe sterk zijn muziek is en hoe goed hij zijn boodschap kan overbrengen. Wat hij ook zegt of doet, hij komt ermee in de belangstelling. Met elke release, hoe klein ook, trekt hij alle aandacht naar zich toe. Ik ken geen enkele andere artiest naar wiens muziek zo massaal wordt uitgekeken.’

De zanger-gitarist van Black Box Revelation heeft geen Twitteraccount, maar heeft naar eigen zeggen ‘een paar dingen zien passeren’. In zijn ogen isKanyes gedweep met Trump een steek naar de media. ‘Hij wil mensen bewust laten nadenken over wat ze elke dag te lezen en te horen krijgen.’

Kanye is altijd behoorlijk wispelturig geweest, en dat was dit jaar niet anders. Zo leek hij Ye oorspronkelijk Love Everyone te gaan noemen en zou er een foto van de plastisch chirurg van Wests moeder op de hoes komen te staan. De release van Yandhi prikte hij aanvankelijk op 29 september – hij liet zelfs billboards plaatsen met de datum erop -, maar intussen is het nog steeds wachten op dat album.

‘In deze digitale tijden is een album al even onaantastbaar als de muziek zelf. Waarom zou het dan niet mogen veranderen zodra het online staat? Ik vind dat een grave manier van denken’, zegt Paternoster. ‘Hij heeft de grenzen van wat er kan binnen de muziek toch ook dit jaar weer afgetast, al leverde dat in mijn ogen niet altijd geslaagde resultaten op. Ye vond ik boeiend als experiment, maar staat zeker niet tussen mijn platen van het jaar. Daarvoor was het allemaal wat te weinig en te kort. Dan apprecieer ik Kids See Ghosts en Daytona veel meer.’

De toekomst

Kanye West plant naar eigen zeggen nog een album met Chance The Rapper, voorlopig nog zonder releasedatum. Die is er dus ook nog niet voor Yandhi, maar Paternoster kijkt er alvast naar uit. ‘Het artwork lijkt op dat van Yeezus, maar dan met een paarse in plaats van een rode tape. Ik vermoed dus dat het in de lijn zal liggen van zijn vorige grote albums, en ik kijk er dus naar uit.’ Wat wel zeker is, al weet je met Kanye nooit: volgende zomer headlinet hij Coachella.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content