Dirigent Adam Fischer wil “vrije samenleving” beschermen

© Belga

Volgens Fischer is Hongarije met het EU-voorzitterschap verplicht de fundamentele morele Europese waarden beter te beschermen.

Hongaars dirigent Adam Fischer heeft in Brussel zijn ongenoegen geuit over de recente evoluties in zijn land.

“Als vredelievende artiesten zijn we gealarmeerd door de toenemende agressie, marginalisatie van minderheden en algemene intolerantie in het actuele Hongarije en Europa in het algemeen.”

Hij lanceert daarom een oproep aan kunstenaars om de “vrije samenleving” te beschermen. Fischer is ontzet om te zien hoe “verschrikkelijke ideeën in opmars zijn en sterker worden, en dit zelfs binnen de context van de Europese Unie.” Hij stelt vast dat er in het dagelijkse leven in Hongarije steeds meer racisme is tegen Roma’s, homofobia en anti-semitisme.

“Gelijktijdig worden media, kunsten en cultuur meer en meer aan banden gelegd. Met het EU-voorzitterschap is Hongarije verplicht om ervoor te zorgen dat fundamentele morele Europese waarden beter beschermd worden.”

Actieve verdediging

Artistieke vrijheid en persvrijheid staan onder druk in Hongarije. Samen met pianist Andras Schiff roept hij alle kunstenaars op om na te denken hoe ze onze vrije samenleving kunnen beschermen. “We moeten actiever de Europese idealen verdedigen want ze zijn in gevaar. Politieke controle van kunst en media is onaanvaardbaar.”

Fluitist Andras Adorjan, schrijver György Konrad, filmmaker Béla Tarr, filosoof Agnes Heller, historicus Géza Komorösczy, architect Laszlo Rajk en filmmaker Miklos Jancso hebben al hun steun toegezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content