Dez Mona lonkt naar de opera

U dacht dat u, na drie platen, wel wist waar Dez Mona voor stond? Wacht dan maar tot u hun verrassende nieuwe cd ‘Sága’ hebt gehoord. Voor dat project sloegen Gregory Frateur en Nicolas Rombouts de handen in elkaar met BOX, een kamerensemble gespecialiseerd in barokmuziek.

Zelf omschrijven jullie ‘Sága’ als een concertante opera. Frateur: “Klopt, er zijn geen personages en er wordt niet geacteerd. Het is een liederencyclus rond het thema ’thuiskomen’, maar van een rode draad is nauwelijks sprake. Het verhaal dat we vertellen is er eigenlijk één zonder specifiek begin of einde. Voor zover er in het werk al sprake is van een ontwikkeling, zit die veeleer in de muzikale vorm dan in de inhoud. De titel is geïnspireerd door de epische Scandinavische heldendichten, zoals we die kennen uit de twaalfde, dertiende eeuw, maar hij verwijst ook naar de godin van de geschiedenis uit de Germaanse mythologie. Sága, de dochter van Odin, woont in een kristallen paleis en terwijl ze uit een gouden beker drinkt, bezingt ze haar land en haar oorsprong. Onze opera draait helemaal om het rootsgevoel.”

Voor deze productie hebben jullie een alliantie gesloten met de klassiek geschoolde muzikanten van BOX, die zich haast uitsluitend van barokinstrumenten bedienen. Frateur: “Enkele jaren geleden mocht luitspeler Pieter Theuns, de leider van het ensemble, het programma van een festivalletje samenstellen. Hij nodigde Nicolas en mij toen uit om samen met hem, harpiste Jutta Troch en accordeonist Roel Van Camp enkele nummers te komen spelen. Dat leverde een intrigerende klankkleur op, waardoor alle betrokkenen zin kregen die samenwerking verder uit te diepen. In plaats van met piano of drums gingen we dit keer dus aan de slag met een theorbe, viola da gamba, barokharp en clavecimbel. Om echter te tonen dat we geen barokpuristen zijn, gebruiken we ook een gitaar, accordeon, trombone en contrabas. Dez Mona is overigens niet langer een groep met een vaste line-up. Vandaag zijn we weliswaar een septet, maar onze samenstelling zal voortaan verschillen van project tot project.”


Klopt het dat er van jullie cd twee verschillende versies zullen verschijnen? Frateur: “Ja. Voor déze productie hebben we samengewerkt met mensen uit diverse creatieve disciplines. ‘Sága’ steunt dus niet enkel op de muziek, zelf spreken we het liefst over een ‘Gesammtkunstwerk’ waarin mode, fotografie en beeldende kunst samenkomen. Jeroen Olyslaegers heeft zelfs speciaal voor ons een sprookje geschreven, in de geest van de Sága-thematiek. Al die ingrediënten zullen hun weg vinden naar de gelimiteerde verzamelaarseditie, compleet met een mooi uitgegeven boek dat het hele wordingsproces in kaart brengt en enkel na onze concerten aan de man zal worden gebracht. Een hebbedingetje voor voor de echte fans. De reguliere editie komt pas enkele weken later in de winkel.”

Dirk Steenhaut

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content