dEUS speelt ‘The Ideal Crash’ integraal in de AB

Tom Barman van dEUS. © Belga Image

The Ideal Crash, de belpopklassieker van dEUS uit 1999, wordt volgend jaar twintig, en dat wordt gevierd met een reeks speciale AB-concerten.

‘Het van dadendrang barstende vijftal wil naar de grote cijfers met de meest experimentele plaat uit zijn bestaan. Niet dat die twee elkaar zo nodig uitsluiten. Maar dat men dEUS zeker geen berekening verwijt’, schreef Knack Focus in 1999 over The Ideal Crash, het derde album van de Antwerpse band. En ook: ‘Tien heterogene en spannende nummers met oncommerciële lengtes, die gaandeweg samenklitten tot een entiteit. Er moet veel en vaak geluisterd worden en er is hoorbaar hard aan gewerkt. Het resultaat van acht maanden absolute groepsarbeid, waarbij alle invloeden en denkpistes werden uitgezweet en verteerd, en dEUS van embryo tot rups is verveld. Wat was, is gebleven. Maar het zit anders en beter in elkaar.’

Vandaag, bijna twee decennia later, is het album, met nummers als Sister Dew en Instant Street, een begrip. Tijd om te vieren, vinden Tom Barman en de zijnen. De band kondigde in eerste instantie drie AB-shows aan, op 21, 22 en 23 mei 2019. Die concerten waren zo snel uitverkocht dat er een vierde (24 mei) en wat later ook een vijfde concert (25 mei) geprikt werd.

dEUS zal er The Ideal Crash telkens integraal spelen. Die shows kaderen in een Europese tournee, maar ook in de Rewind-reeks van de AB, een serie concerten waarin artiesten een van hun platen volledig en in de oorspronkelijke volgorde spelen.

Alle info vindt u op abconcerts.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content