Despacito: irritante popsong of het begin van een prachtig trouwfeestseizoen?

© .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Mocht u nog om een mening verlegen zitten over de zomerhit van 2017.

DE FEITEN

Begin januari brachten Luis Fonsi en Daddy Yankee Despacito uit, een Spaanstalige popballade met invloeden uit de reggaeton – het genre dat u als ‘boem-tsj-boem-tsjik’ kent. Fonsi is een Puerto Ricaanse zanger met een carrière van twintig jaar, Daddy Yankee is de man achter Gasolina, een nummer uit 2004 over hoe hij de tank van zijn vriendin wilde vullen met zijn benzineslang (vermoedelijk was dat een metafoor). In elk geval: Despacito werd een hit in Zuid-Amerika, alwaar Justin Bieber het tijdens zijn tournee in april hoorde en prompt een remix afleverde.

Despacito: irritante popsong of het begin van een prachtig trouwfeestseizoen?
© .

Als Bieber – een jongen die zo lui is dat hij zich ooit op de trappen van de Chinese Muur liet dragen – de moeite doet om Spaans te leren, weet je dat je met een uitzonderlijke hit te maken hebt. Wat vervolgens ook bleek. Despacito stak intussen Gangnam Style voorbij qua YouTube-views, stond langer op één in de States dan de Macarena, werd het meest gestreamde nummer aller tijden en is volgens Ultratop – er bestaan records van álles – ‘de langst op 1 genoteerde Spaanstalige single in de Vlaamse hitgeschiedenis door een Latijns- Amerikaanse artiest’. Kortom, als u straks aan de zomer van 2017 denkt, zal dat op de tonen van Despacito zijn.

Nog even over dat Spaans van Bieber: zo goed blijkt het ook niet te zijn. Eén keer weigerde hij zijn remix live te brengen omdat hij de tekst niet meer wist, een andere keer zong hij ‘Des. Pa. Cito. I don’t know the lyrics to this song. Burrito’. Dat rijmt. Maar toch.

DE MENINGENCARROUSEL

De fanmening

Eindelijk een kans om die salsacursus van acht jaar geleden te gelde te maken. Het trouwfeestseizoen 2017 wordt prachtig.

Despacito: irritante popsong of het begin van een prachtig trouwfeestseizoen?
© .

De kritische mening

Er zijn al irritantere zomerhits geweest. Véél irritantere. De critici zijn verrassend mild voor Despacito. Dat kan al eens gebeuren als de voornaamste referentiepunten Los del Rio en Las Ketchup zijn.

Wat u ook doet, zeg niet:

‘Des. Pa. Cito. I don’t know the lyrics to this song. Burrito.’

De contraire contraire mening

Na One Dance van Drake, Sorry van Justin Bieber en Shape of You van Ed Sheeran is dit de vierde grote recente hit met een vaag Zuid-Amerikaans aandoend ritme. Zou dit het tijdperk van de global pop kunnen zijn?

De contraire mening

Een Latijns-Amerikaans ritme, een Spaanse gitaar en een dito tekst waarvan u maar één woord kunt meezingen? Wat is dit? De zomerhitchecklist? Dit is geen reggaeton: dit is de brave, gepolijste en plat geproducete Dr Luke-versie van reggaeton. Despacito is als een mojito in een Spaanse strandbar: aangelengd met Sprite.

DE TRIVIA

Despacito: irritante popsong of het begin van een prachtig trouwfeestseizoen?
© .
  • Andere Spaanstalige nummers waarvan u maar één woord kunt meezingen: Gasolina van Daddy Yankee, Enamorada van Belle Perez en Bailando van Paradisio. Si senor.
  • ‘Despacito’ betekent ’traag’ of ‘op trage wijze’. Telkens als het woord valt in de tekst, vertraagt het ritme even. Des. Pa. Cito. Pienter.
  • Nog even over die ‘op trage wijze’: Luis Fonsi heeft het niet over wándelen op trage wijze of kóken op trage wijze. Despacito gaat wel degelijk over de geneugtes van vógelen op trage wijze. Misschien iets om in het achterhoofd te houden voor u uw zevenjarige dochter laat meezingen.
  • In het refrein zegt Fonsi dat hij je ‘wil uitkleden met trage kusjes’, ‘de muren van je labyrint wil tekenen’ en ‘een manuscript wil maken van je hele lichaam’. Serieus: laat uw zevenjarige dochter dat niet meezingen.
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content