Depeche Mode: Een bio in 10 quotes

© DR

Depeche Mode stond zaterdagavond in een nokvol Sportpaleis. Wij doken in onze archieven voor een bio van de invloedrijke Britse elektropopgroep in tien quotes.

Met ruim 100 miljoen verkochte platen op de teller heeft het Britse trio Dave Gahan (zanger), Martin Gore (songschrijver/gitarist) en Andy Fletcher (toetsenist) – kortweg Depeche Mode – zich de afgelopen drie decennia continu omgevormd tot een invloedrijk elektropopinstituut dat zich qua aanzien met U2, The Cure en R.E.M. kan meten. Zaterdagavond stonden ze in een tot de nok gevuld Sportpaleis. Wij doken in onze archieven voor een bio aan de hand van tien markante uitspraken.

1980-1981

‘Depeche Mode was de eerste van dat genre bands die live fucking great waren.’

Seymour Stein, de Amerikaanse platenbaas van Sire, zag wel wat in de naïeve synthpop van de in zwart leer gestoken tieners uit Essex.

1982

‘Iedere band waarvan de songschrijver zonder boe of ba vertrekt, zou zich zorgen moeten maken. Wij niet, we deden gewoon voort.’

Bandleider Vince Clarke vertrok nog vóór de eerste plaat uitkwam om Yazoo op te richten, maar aan zelfvertrouwen geen gebrek, dixit Andy Fletcher.

1983

‘ We had to go beyond the haircut.’

Gesamplede bouwwerfgeluiden, politieke teksten, door communistische iconografie geïnspireerde hoezen: Britse journalisten beginnen te vrezen dat die van Depeche Mode wel eens blijvers kunnen zijn.

1984

‘Ik rol nu dit steentje over dit metalen raamkozijn, we samplen dat, en hopelijk dansen mensen daarop.’

Martin Gore slooft zich uit met iets wat voor latere industrialbands slechts een druk op de knop zou vergen.

1985-1986

‘Onze missie? Bewijzen dat elektronische muziek óók waardevol kan zijn.’

We zijn vijf Depeche Modeplaten ver, en Andy Fletcher moet het ontbreken van gitaren blijven uitleggen.

1987-1988

‘ Anton visually saved us.’

Dave Gahan maakt een optelsom: Depeche Mode + fotograaf Anton Corbijn = eindelijk geloofwaardigheid.

1989-1990

‘Zoveel publiciteit, en we hoefden er niet eens iets voor te doen.’

Voormalig bandlid Alan Wilder over het Amerikaanse nieuwshoofdpunt van 20 maart 1990: één dag voor de release van Violator komen in L.A. vijftienduizend fans opdagen voor een uit veiligheidsoverwegingen afgelaste signeersessie.

1991-1994

‘Iederéén die bij de Songs Of Faith And Devotion-tournee betrokken was, heeft overwogen uit de muziekbusiness te stappen.’

Depeche Modes Amerikaanse publiciteitsagent over wat het muziekblad Q ooit als ‘de meest ontaarde toer uit de rockhistorie’ omschreef.

1995-98

‘We moesten de zangpartijen haast lettergreep per lettergreep opnemen.’

Zelfs het studiopersoneel geloofde niet dat Depeche Mode met een aan heroïne verslaafde Dave Gahan ooit nog een nieuwe plaat kon maken.

1999-2002

‘Ik denk niet dat Martin echt veel van songschrijven houdt.’

Zo word je volgens Andy Fletcher dus stinkend rijk: door af en toe ’s iets tegen je zin te doen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content