De zwarte country van Faye Webster is ideaal voor luie dagen

© -

Veel wannabe’s springen op de in trek zijnde r&b- en hiphopkar, maar het zijn juist zij die daar vrolijk naast fietsen die opvallen. Zoals indiecountryzangeres Faye Webster.

Ze is een kind van haar tijd, deze jongedame van 21 uit Atlanta, Georgia. Met één been staat ze kniehoog in de americana en bluegrass – ze groeide daarmee op en vulde er op haar zestiende al een plaatje mee – maar Webster houdt er tevens nauwe banden met de zuidelijke hiphopgemeenschap op na.

Via vrienden op de middelbare school kreeg de indierootszangeres onderdak bij raplabel Awful Records, dat in 2017 haar tweede plaat uitbracht. Dankzij die connectie kreeg ze voor haar andere bezigheid – fotografie – bovendien idolen als Killer Mike, Offset van Migos en Lil Yachty (een ex-schoolmaatje met wie ze soms Fortnite speelt) voor haar lens.

Nu slaat Faye Webster ook muzikaal een brug naar zwarte muziek. Zacht deinende funk, soulblazers die muizenissen doen verdwijnen en bezadigde southern r&b verruimen het klankpalet. In Flowers maakt haar labelbaas Father zelfs zijn rijmende opwachting, wat de plaat in een laat stadium nog een welkome siddering geeft, ook al dobbert het nummer nog het meest in de spartaanse r&b van Aaliyah of, recenter, Solange.

Die bedaardheid is overigens algemeen op Atlanta Millionaires Club. Vreemd, want Faye Webster houdt zich niet in waar het haar gebroken hart betreft, het oudste thema in het populaire lied. Dat het voorwerp van haar gesnik de haast generische naam Jonny draagt, maakt haar insteek nog klassieker.

Toch is ze perfect te onderscheiden van een met liefdeswee opgezadeld soulzangeresje anno 1961. Ja, soms schurkt ze zich tegen de aloude meidengroepstijl aan, het hartzeer wegkauwend in luchtige deuntjes met fruitsmaak. Aan haar voeten vlijt zich een kwispelende elektrische piano neer, en de pedal steel die in nagenoeg elke song binnenwaait, kan qua wuivende kitsch wedijveren met de roze lichtfilter en dito flamingo’s waarmee ze in de clip bij Kingston uitpakt.

De laconieke manier waarop Faye Webster ergens zingt dat haar hond haar beste vriend is, zegt u alles wat u over haar weten moet. Namelijk: dat haar toestand ten tijde van het schrijven van deze plaat misschien ernstig, maar zeker niet dramatisch was. Qua subtiele humor zit het snor, al hadden wat meer contrast en dynamiek gemogen. Maar plant u een ‘niets moet’-dagje en gunt u ook de lieden in uw luidsprekers dat gemak, dan wordt het bij momenten heerlijk luie Atlanta Millionaires Club uw ding.

Faye Webster

Atlanta Millionaires Club

country/r&b

Secretly Canadian

Stream: Come to Atlanta / Jonny / Flowers

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content