De Roma komt financieel boven water na en dankzij renovatie

Belga © Belga

De Roma in Borgerhout, ooit de grootste cinema van Antwerpen, nadert het einde van de grootschalige restauratie en renovatie van het historische pand, die in de zomer van 2015 begon.

Het interieur van cinema- en concertzaal De Roma werd in oorspronkelijke stijl vernieuwd, de buitengevels werden opgekuist, het dak en de ramen werden gerenoveerd en op het dak kwam een klimatisatie-installatie en groendak.

Ook financieel gaat het stilaan beter, aangezien vorig jaar na jaren van structureel verlies 137.000 euro winst werd geboekt en zo het afbetalen van de historische schulden kon beginnen.

De Roma dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw en was met zijn tweeduizend zitjes ooit de grootste cinema van Antwerpen. Van 1982 tot 2002 stond het beschermde gebouw echter te verkommeren, tot een groep vrijwilligers er nieuw leven in blies. De middelen ontbraken echter voor een broodnodige restauratie.

Met financiële steun van Vlaanderen, de provincie en stad Antwerpen en het district Borgerhout en door middel van crowdfunding kon daar vorig jaar toch eindelijk werk van gemaakt worden. In totaal ging het om een project van 3,1 miljoen euro.

“Al die investeringen hebben er ook voor gezorgd dat ons gasverbruik voor verwarming van de zaal de voorbije maanden met 50 procent is gezakt”, zegt Annick Van Goethem, zakelijk leidster van De Roma. “Deze zomer staan er geen grote werken meer op stapel, maar we blijven wel vernieuwen en verbeteren. We gaan de herentoiletten vernieuwen, de inkomhal opfrissen en dromen ervan om in 2017 de letters ROMA op de voorgevel te laten restaureren.”

De Roma komt financieel boven water na en dankzij renovatie
© Belga

Het seizoen 2016-2017, dat op 1 september begint, brengt alvast concerten van Ana Brun, Alpha Blondy en Black Box Revelation. Het nieuwe concept “Cirq à Roma” zal bovendien de zaal volledig in handen geven van circus- en theatermakers. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content