De Nieuwe Lichting: voorstelling van de kanshebbers

Vanavond – 27 februari – weten we wie de winnaar van De Nieuwe Lichting 2014 wordt. De winnaars van de muziekwedstrijd van Studio Brussel mogen maandag 3 maart in de Ancienne Belgique spelen. Triggerfinger zal de avond afsluiten met een showcase.

Met De Nieuwe Lichting gaat Studio Brussel op zoek naar het beste opkomende talent uit de Belgische muziekwereld. Uit meer dan 700 inschrijvingen selecteerden 20 muziekexperts elk hun finalist. Tot vandaag kon het publiek stemmen op hun persoonlijke favoriet. Drie bands worden vanavond tot winnaar uitgeroepen. Welke van deze tien finalisten wordt straks door de radiozender gekroond tot hét aanstormend muzikaal talent van het jaar?

Yawns Deze Limburgse band bestond nog maar vier maanden toen ze werden al opgevist door Humo’s Rock Rally én door Jan Paternoster (The Black Box Revelation) voor De Nieuwe Lichting. Yawns staat voor 60s-pop met aanstekelijke melodieën, psychedelische gitaarlijnen en forse accenten.

Audience in the Street

Genoeg ‘audience’ en lof kregen ze al cadeau met selecties voor talloze wedstrijden zoals Imagine en Kunstbende. Dit viertal – bestaande uit twee mannen en twee vrouwen – brengt unieke poprock die Lara van Intergalactic Lovers (de koningin van pop met weerhaakjes) wist te bekoren. Het warme timbre van zangeres Tine en het strakke samenspel zijn de grootste troeven van Audience in the Street.

Ynoji

De artiestennaam van Lucian Ditulescu klinkt even fascinerend en exotisch als zijn muziek. De producer, klankarchitect én zelfverklaarde technologienerd tovert filmische elektronica met een etnische touch uit zijn computer. Wiebe van The Subs koos hem als finalist.

Flightless Bird

Hun groepsnaam doet het al vermoeden: het geluid van Flightless Bird klinkt vaak melancholisch. Met hun engelensamenzang en rijke harmonieën creëert de 5-koppige indieband uit Gent een eigen universum waar Admiral Freebee alvast graag vertoeft.

Fools And Dirty Lovers

Eén meisje tussen vier jongens. Maar dat Gianini haar mannetje kan staan, is duidelijk. Haar mooie fragiele stem geeft kleur aan de sfeervolle popmuziek die nu eens melancholisch en dan weer snedig klinkt. De band werd gekozen door Mike Naert, de directeur van het Depot in Leuven.

Faces On TV

Met verrassende muzikale kronkelingen en wispelturige ritmes creëert Faces On TV een prettig gestoorde muzikale wereld. De experimentele band rond producer en muzikant Jasper Maekelberg besnuffelt verschillende genres en wist daarmee Jef Neve te bekoren die de band selecteerde.

Mocking Jay

De groep rond singer-songwriter Tom Verstappen maakt aanstekelijke folkpop met meerstemmigheid, catchy gitaarspel en elektronische drums. Met deze combinatie lonkt de band dan ook naar het geluid van Fleet Foxes. Het trio werd gekozen door zangeres en drumwonder Isolde Lasoen.

Folie Douce

Amper 16 en 17 zijn ze maar hun muzikaal parcours botst nu al op De Nieuwe Lichting. Emily en Benthe wisten met hun folk geïnspireerde melodieën, hun piano-en accordeongeluid en tweestemmigheid grootmeester Arno te versieren.

Brihang

Deze West-Vlaming zwerft naar eigen zeggen liefst tussen muziek, kunst en poëzie. De jonge rapper is niet vies van experiment en zorgt voor een fris geluid en opvallende lyrics. Gekozen door Eric Smout van Democrazy.

DRS

DRS, aka Dr.Schnabel, is de eerste punkband van De Nieuwe Lichting. En dat zullen we geweten hebben: met hun energieke hardcore laten ze een snoeiharde bom ontploffen. Ze werden gekozen door Benjamin van SX.

Young Colour

Dit experimentele popduo, uitverkoren door die andere jonge snaken van Compact Disk Dummies, laat u met hun ambientpop binnen sluipen in een dromerig en muzikaal gelaagd universum. Of zoals Lennert van de Disk Dummies het verwoordt: “goede songs verweven in een spinnenweb van klanken”.

Amongster

Deze Gentse band rond songwriter Thomas Oosterlynck verweeft gitaargeluid met elektronische beats en loops voor een elektriserend en melancholisch geluid. Amongster is vernoemd naar een song van Poliça en werd gekozen door muziekjournalist Gunther Van Assche.

Wooly Mammoths

Met hun aanstekelijk retrogeluid wisten ze Jimmy Dewit van Discobar Galaxie te overtuigen. Het vijftal heeft duidelijk gesnuffeld in de platenkast van hun ouders en produceert een nostalgisch en universeel rockgeluid.

Midnight Swim

De band noemde zichzelf vroeger We Seem To Have Misplaced Our Iglo. Na een muzikale heroriëntering klinken ze – in hun eigen woorden – als ‘een soundtrack voor een tropisch eiland’. De elektronicaband uit Kortrijk werd gekozen door stadsgenoot Mickael van Goose.

Binti

Zes zingende zusters, het klinkt als een Jommeke-album of een familie Von Trapp- afgeleide. Maar Binti, een vocaal-akoestische band, is veel spannender. Met zes stemmen, gitaar en dwarsfluit walsen de zussen door genres als reggae, barbershop en blues. Ze werden gekozen door gelijkgezinde powervrouw Lady Linn.

The Deer Friends

The Deer Friends brengen in april hun debuutalbum uit, geproducet door Pascal Deweze. Ook Ilse Liebens is fan van hun funky en catchy popmuziek die het dansvuur ontsteekt en koos hen uit voor De Nieuwe Lichting.

The Evil Spirits Recording Sessions Hun eigen omschrijving is even kort als hun tongbrekende naam: “Bits and beats on the floor…” Wij voegen daaraan toe: strakke drum, fijne gitaarriffs en catchy popstem. Gekozen door Pieter van Marble Sounds.

JFJ

Voor jurylid Jan van The Sore Losers was het een coup de coeur. JFJ weet te overtuigen met hun indie folkrock die ze live heel strak weten te vertalen. Of zoals ze het zelf treffend verwoorden: “sounds like Eels having tea with Wilco while listening to what Bob Dylan was doing back when all four beatles were still around.”

The Herfsts Deze Leuvense band produceert een rijk gearrangeerd geluid van gitaren en elektronica, zowel energiek als weemoedig. “Postrock meets barokke Schlager”, volgens Johannes van The Van Jets die het zevental uitkoos.

Zinneman Deze Hasseltse band, die gekozen werd door Stijn Meuris, brengt een eigenzinnig en psychedelisch geluid dat even bevreemdend als bedwelmend klinkt.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content