De Munt uitgeroepen tot beste operahuis

© Johan Jacobs

Ook de Vlaamse Opera kreeg enkele eervolle vermeldingen in het jaarboek van Opernwelt.

Elk jaar publiceert het internationaal gerenommeerde tijdschrift Opernwelt zijn jaarboek. Dat bevat de door de internationale operapers samengestelde toplijsten van het vorige operaseizoen.

In deze editie werd de seizoensafsluitende productie ‘Macbeth’ van De Munt tot beste Europese productie van het jaar verkozen. Het is de eerste keer dat deze belangrijke erkenning De Munt te beurt valt.

Net als bij de vorige twee seizoenen is De Munt ook nu een van de niet-Duitstalige operahuizen dat het meest geciteerd wordt. Vooral de huisproductie ‘Macbeth’ van Verdi in een regie van Krzystof Warlikowski kreeg veel lof.

Naast beste productie van het jaar wordt Paul Daniel als beste dirigent bekroond door verschillende journalisten en het koor wordt meermaals als beste koor bestempeld. Ook Marc Minkowski wordt vermeld als beste dirigent in Don Quichotte door Opernwelt. Kers op de taart is de bekroning van Die Welt van de Munt als beste operahuis van het jaar.

Vlaamse Opera

Ook de Vlaamse Opera viel in de prijzen. Zo kreeg het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera een vermelding in de categorie voor beste orkest van het seizoen. En kreeg ontwerpster Julia Hansen alle lof voor haar decor voor ‘Giasone’ in een regie van Mariame Clement. Het technisch ingewikkelde decor werd volledig in het atelier van de Vlaamse Opera vervaardigd.

Tot slot wordt Tatjana Gürbaca geprezen in de categorie Beste Regie voor de Tsjaikovsky-cyclus. Die trilogie wordt volgend seizoen afgesloten met ‘Carodejka’.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content