De MIA’s zijn stilaan een garantie op commotie: vier omstreden passages

Marcel Vanthilt met zonnebril en aangebrande grappen © Belga

De MIA’s en commotie zijn de laatste jaren op weg om vaker in één adem genoemd te worden dan Laurel & Hardy, Starsky & Hutch en andere onafscheidelijke duo’s. De muzikale awardshow kende amper zeven edities en werd al vier maal gekleurd door een omstreden gebeurtenis.

Tom Barman

Het is voor zowel presentatoren als publiek ten stelligste verboden om te roken op televisie. Enkel in fictiereeksen mag er al eens een sigaret opgestoken worden, wanneer het functioneel is voor de verhaallijn. Nadat Milow in 2009 voor de neus van Tom Barman met vijf beeldjes ging lopen, lapte de dEUS-frontman de rookregels aan zijn rockerslaarzen en stak hij tijdens de uitzending onverwijld een staafje tabak op. Toen de Leuvense singer-songwriter met zijn 50 Cent-cover Ayo Technology ook nog de prijs voor hit van het jaar wegkaapte was het hek helemaal van de dam. Barman uitte zijn ongenoegen met een heuse scheldtirade en een verzameling wegwerpgebaren en trapte achteraf nog na door te zeggen dat de show “strontvervelend” was.

Mauro Pawlowski

Tom Barman probeert het decor te repareren dat Maura Pawlowki heeft afgebroken.
Tom Barman probeert het decor te repareren dat Maura Pawlowki heeft afgebroken. © BELGA

Gitarist Mauro Pawlowski trapte op zijn beurt dan weer letterlijk na. De Antwerpse Limburger toonde zich van zijn meest decoratieve én destructieve kant door het decor van de muziekshow feng shui-gewijs te vertimmeren. Ook op de afterparty kleurde Pawlowski stevig buiten de lijntjes. De bebaarde snarenvirtuoos dacht als VIP gratis te kunnen pintelieren – wat niet zo was – en werd door het barpersoneel als dief aanzien. Pawlowski werd – voor zover de band iets te vieren had – van de festiviteiten verwijderd.

Marcel Vanthilt

In 2011 veroorzaakte toenmalig presentator Marcel Vanthilt heel wat controverse door een resem aangebrande grappen uit zijn mouw te schudden. “Oei, nog meer vuurwerk. Het zou hier naar Greet Rouffaer kunnen beginnen ruiken.” Met die misplaatste anekdote refereerde hij naar het gasongeval van Rouffaer op de set van Wittekerke, waarbij de actrice zwaar verbrand raakte. Vanthilt toucheerde eerder op de avond al gevoelige snaren met gevatte opmerkingen over Maggie De Block en het Pukkelpopdrama. Doordat hij de hele show met een zonnebril presenteerde, lokte hij ook op vestimentair vlak heel wat geërgerde reacties uit.

Natalia

Op de meest recente editie van het muzikale gala gold Stromae als grote triomfant en het Nederlands als grote verliezer. De jaarlijkse switch tussen presentatoren had vorig jaar Sam De Bruyn en Natalia als uitkomst. Televisiekijkend Vlaanderen kon de keuze voor laatstgenoemde allerminst smaken. De zangeres verklaarde bij aanvang van de show dat het een “fiejesje zou wurre” en stak daarmee haar Kempische tongval nauwelijks weg. De taaladviseur van de openbare omroep sloeg achteraf mea culpa en gaf aan dat de keuze voor Natalia een absolute miscasting was.

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content