De Beloften 2011: een unanieme Jury

Het sympathiekste en meest volkse rockconcours van Vlaanderen – de juryleden kregen na de finale een gevuld kaasplankje mee naar huis – vond dit weekend in Gent plaats. De selectiejury heeft lijf, leden en mentale gezondheid op het spel gezet om uit 155 inzendingen 6 rechtstreekse finalisten te kiezen. Voor de juryleden tijdens de live finale lagen de kaarten een stuk duidelijker.

Het is vaste prik tijdens de live finale van De Beloften: alles wat ook maar enige muzikale faam heeft – en alles wat daar zelfs nog maar nààst gelegen heeft – geeft present aan de Sint-Baafsweide, tijdens het eerste weekend van september. En dit jaar duurde het duidelijk langer dan andere jaren eer die kritische massa het op een collectief head-nudgen zette. Opener Uberkitsch had een goeie zanger op het podium staan, maar de vlakke popsongs die ze hadden meegebracht, gaven ‘m weinig kans om zich te profileren. Plus: imponeren op een podium, met een korte broek aan, dat lukt alleen Pharell. Ook Kalisto Bay had een korte broek in de rangen. “Nerdy pop à la Weezer” mompelde het kennerspubliek unisono. Maar ook “zeurderige stemmetjes in de stijl van het gevreesde Blink 182.”

ZinGeR mocht Maarten Devolder van Balthazar onder de lichtjes halsreikende fans rekenen. ZinGeR serveerden ons ‘Pop’ en ‘Songs’ en dat deden ze goed. Later op de dag zou blijken dat zij de enige waren die échte songs hadden meegebracht. Wij dachten – heel even – aan Phoenix, maar vooral aan MGMT en dat vonden we niet erg. Nog wat pril, misschien, maar het zat zo goed in elkaar dat je al na één nummer besefte: als bij de laatste 3 bands niet de nieuwe Mastodon of Motörhead zit, dan hebben deze jongens gewonnen spel. Daar konden 808SNKRHDZ met hun enthousiaste maar holle electrorock weinig tegen inbrengen. Op Laundry Day of een iets meer naar de heupen gericht festivalletje hadden ze misschien wél een paar brokjes gemaakt.

Dukes kwamen vrij indrukwekkend binnen met een intro die ons nogal aan Bad Timing van dEUS deed denken. ‘De strafste groep van de dag’, was ons op voorhand verteld, maar wij waren niet helemaal mee. Poprock. Vakwerk. Jazeker. Maar echt stràf? Nog niet, but they’re working on it. Afsluiter Zyfa was de meest avontuurlijke groep van de dag, had de beste muzikanten in huis en toonde muzikaal gezien wellicht het meeste lef. Ze stuiterden iets té vaak conservatoriumgewijs van de hak naar de tak, maar deden we dat niet allemààl, op die leeftijd? In elk geval een band met potentieel, van alle finalisten misschien wel de groep met de meeste groeimarge.

Na een beraadslaging die wellicht niet àl te veel bloed, zweet en tranen had gekost, plaatste de jury Dukes op de derde plaats, Zyfa op de tweede en ZinGeR op het hoogste schavotje. Jurylid Alex Vanhee: “Over de tweede en de derde plaats kon je nog discussiëren, maar de winnaar stak er met kop en schouders bovenuit.” Geen mens die daar problemen mee had. En zéker Pieter Deknudt niet, frontman van het winnende ZinGeR, dat – in tegenstelling tot de appearances op het podium – alsnog vooral een tweemanschap blijft.

Pieter Deknudt: “ZinGeR, dat zijn eigenlijk vooral Herweyer en ikzelf. De rest van de groepsleden hangen voorlopig een beetje los-vast rond ons. Dit was ons eerste optreden en de eerste keer dat we allemaal samen repeteerden was 3-4 uur geleden.” Aan hooggeplaatste belangstelling voor hun muziek ontbreekt het Deknudt en de zijnen nochtans niet. Ze hebben net hun nummer ‘Classifieds’ opgenomen, geproducet door Maarten Devoldere en de song wordt gemasterd door Frank Artwright die onder meer ook tekende voor de sound van Arcade Fire’s ‘No Cars Go’. Deknudt: “Maarten is een goeie maat. Hij heeft ons geweldig geholpen met die productie. Maar hij heeft ook van sommige crappy songs echte pareltjes gemaakt. We hebben ook net een fantastische clip opgenomen. We hebben zes nachten lang gedraaid. Ik heb zelf co-geregisseerd, samen met Margarita De Rycke en Martijn Bels. Bram Claus van Woestijnvis deed de camera. We gaan zondagnacht doorwerken om de clip tegen morgen online te krijgen. Maar het allerzotste is wel dat ‘Classifieds’ gemasterd wordt in de Abbey Road Studios. Niet te doen.”

Wanneer ik de backstage ruimte verlaat loop ik Bob Rigo nog tegen het lijf, de Aalsterse frontman van 808SNKRHDZ, die daarnet nog enthousiast aan Deknudt voorstelde om een nummer van ZinGeR te coveren of te remixen. Bob is ontgoocheld. “Ik begrijp dat ZinGer wint, hoor”, zegt hij. “Maar dat wij niet op het podium staan, dat is toch een statement van de jury, niet? Morgen is dat over, maar nu tref je me toch even op een slecht moment.”

Ah, de jeugd … (PL)

Bekijk hier de clip van ‘Classifieds’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content