De ambitie van rapper Yung Mavu: ‘Wie niet 100 procent achter mij staat, is een last’

Yung Mavu: 'In de hedendaagse hiphop mis ik emotie.' © Joris Casaer

Twee jaar na de Harry Potter-rap waarmee hij het internet afbrak, mikt Yung Mavu hoger. Leraren en platenlabels heeft hij afgeschud, zijn oude hometown nog niet: ‘Sint-Job-in-’t-Goor is vriendelijkheid. In Antwerpen kan je de vijandigheid inademen.’

‘Belgische rapper pakt uit met videoclip waarin Tanja Dexters zwoele rol speelt’, kopten heel wat media drie weken geleden over OEF van Yung Mavu. Geen slechte zet voor de nog altijd maar achttienjarige rapper uit Sint-Job-in-’t-Goor, al scoorde hij al veel dikkere hits zonder de hulp van ex-Miss Belgiës. Yung Mavu, geboren als Noah Mavuela, is namelijk de man achter Black Magic, de Harry Potter-parodie die hij twee jaar geleden als grap opnam en die vandaag afklokt op 24 miljoen views YouTube-views en 5 miljoen streams op Spotify.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


‘Ik wil elke maand tracks droppen’, zei Yung Mavu in die periode op MNM. ‘Maar toen kwam Universal’, klinkt het vandaag vanuit de Gentse homestudio van Chuki Beats, niet alleen Mavu’s vaste producer maar ook kind aan huis bij K1D, Dvtch Norris en Zwangere Guy. ‘Het label vroeg commerciële demo’s, wilde voortborduren op het succes van Black Magic. Maar ik kon mij niet zomaar in hun lane leggen door iets te maken dat ik niet was.’

‘Uiteindelijk heb ik tot 24 oktober 2018 vastgezeten. Mijn achttiende verjaardag. Destijds vond ik het heel kut dat ik geen muziek kon uitbrengen, maar als ik mijn nieuwe tracks vergelijk met die van toen… dat zijn planeten van verschil.’ Misschien was het wel beter zo.’

Mavu leunt ontspannen achterover in Chuki’s bureaustoel en spreekt vastberaden, zonder een spat twijfel in de stem. Op de kast hangt een oude, in alcoholstift geschreven versie van de tracklist van zijn nieuwe ep Matter Of Time, die opvallend internationaal en hitgevoelig klinkt voor iemand die geen ‘commerciële’ muziek wil maken. OEF slaakt dezelfde hoge kreetjes als Migos, Family ademt Drake.

Het is trouwens niet Mavu’s eerste release van het jaar. Met de vorige ep Hi, I’m Pierre en nog twee losse singles klokt de tandem Mavu-Chuki af op twintig tracks in 2019. ‘Op drie kwartier maken we een nieuw nummer’, beweert de rapper. ‘Het zal eerder twee uur zijn’, verbetert zijn producer hem. Allebei duiken ze het liefst onvoorbereid in de studio. ‘Ik krijg weleens een beatpack toegestuurd van een jonge gast die dat op zijn slaapkamer heeft gemaakt, maar ik ben er liever bíj als de muziek wordt gemaakt.’

Vergeef het ons, maar Sint-Job-in-’t-Goor is niet meteen het Atlanta van Vlaanderen.

MAVUELA: Ik woon nu bij mijn moeder in Zoersel, maar het is met pijn in het hart dat ik verhuisd ben. In Sint-Job ligt mijn basis, al mijn vrienden wonen daar. Zij hebben mij geshapet tot de persoon die ik nu ben. Sowieso hangt de jeugd daar heel goed aan elkaar, omdat er simpelweg niet zoveel jeugd is. Het is daar een en al vriendelijkheid. In Antwerpen zijn er veel jongeren en dat zorgt voor commotie. Je kan er de vijandigheid echt inademen.

Lees verder gaat onder de foto.

'Puur succes, dat is het enige dat on my mind moet zijn. '
‘Puur succes, dat is het enige dat on my mind moet zijn. ‘© Joris Casaer

Hoe raakt zo’n zelfverklaarde smalltown boy in de ban van rap?

NOAH MAVUELA: Dat is allemaal pas gekomen met Black Magic, een freestyle die ik eerst op Twitter had gegooid en wat later op YouTube. Als dat niet zo was opgeblazen, had ik hier niet als rapper tegenover jou gezeten. Nu ben ik verslaafd aan muziek: als ik twee weken niet in de studio kom, word ik zot.

Daarvoor wist ik enkel dat ik mensen wilde entertainen, maar hoe was me niet echt duidelijk. Ik heb een tijdje drama gestudeerd op school en daar was ik vrij goed in, maar ik heb ook lang gevoetbald. Ik stond op het punt om bij een topclub uit Nederland te worden ingelijfd toen mijn papa besliste om een taxibedrijf in Gabon te beginnen en zijn gezin mee te nemen. Blijkbaar zijn taxi’s daar dé business. Een jaar later stonden we alweer in België, maar mijn voetbaldroom was wel weg.

(kijkt verbaasd)

MAVUELA: Na een jaar waren we terug, hoor. Mijn papa woont nu weer in Gabon. De laatste drie, vier jaar heeft mijn moeder alles alleen gedaan. Dat was fucked up, want ik was een heel lastige tiener. Ik voelde me in de steek gelaten. Kwam daar nog bij dat ik op mijn zestien, midden in de Harry Potter-hype, nauwelijks over straat kon lopen. Ik was bang om mensen tegen te komen die mij online hadden uitgescholden, of rappers die mij op straat uitmaakten omdat ik het succes had dat zij niet konden bereiken. Maar de kritiek en de haatberichten hebben van mij een ander persoon gemaakt. Ons moeder zei het onlangs nog: ‘Noah, als ik je vergelijk met hoe je vorig jaar was, dan ben ik gelukkig.’

Opvallend, want, je gaat al ruim een jaar niet naar school.

MAVUELA: In het vijfde jaar is het bergaf gegaan. Een paar incidenten met leerkrachten, een schorsing… Ik had toen al in zeven of acht scholen gezeten en wilde echt niet meer naar een nieuwe zoeken.

Het was altijd hetzelfde liedje. Als ik sportschool deed, scoorde ik enkel goed op de sportvakken. Ging ik naar het kunstonderwijs, slaagde ik enkel voor de creatieve vakken. Ik voelde school aan als een barrière, die me tegenhield om te shinen in wat ik deed. Het was ‘m gewoon niet voor mij, school. Ik wil niet dat iemand zegt wat ik moet doen. Mijn mama steunt mij daarin.

Tekst gaat verder onder de foto.

'Ik voelde school aan als een barrière, die me tegenhield om te shinen in wat ik deed.'
‘Ik voelde school aan als een barrière, die me tegenhield om te shinen in wat ik deed.’© Joris Casaer

Is er iemand in uw omgeving tegen uw beslissingen?

MAVUELA: Ja, maar die mensen zitten niet meer in mijn leven. (laat een stilte vallen) Meisjes die mijn visie niet helemaal snapten. Eén meisje in het bijzonder eigenlijk, dat veel voor mij betekende. Maar ik had het gevoel dat ze mij niet voor de volle honderd procent steunde. Als ik optrad, was ze jaloers op de meisjes op de eerste rij. In de studio werd ik soms twintig keer in een kwartier door haar gebeld.

Gaat Nobody Like You over haar?

MAVUELA: Jep. Alle andere nummers op de ep trouwens ook. Drie jaar heeft ze aan mij liggen knagen. (beslist) Dat ligt in het verleden. Je bent zo goed als de mensen met wie je je omringt. Wie niet 100 procent achter mij staat, is een last, zeker in wat ik wil doen. Dat is iemand die aan je trekt, daar heb ik niks aan.

In Family zing je voor de mensen die je wel steunen: ‘Don’t give a fuck about my jewellery / I just take care of my mom and my family.’

MAVUELA: Ik doe dit niet voor het geld, ik wil de mensen die naast mij staan gewoon een goed leven geven. Zij hebben eten voor mij op tafel gezet toen ik broke was. Ons moeder heeft mij zo vaak gevraagd om een job te zoeken, maar dat is echt niet voor mij weggelegd, hoe graag ik het ook zou doen. Nu wil ik haar en mijn maten terugbetalen op mijn manier. Het is ook hard werken, maar het voelt tenminste niet aan als een baan.

Op deze ep zing je meer dan je rapt. Een bewuste keuze?

MAVUELA: Ik maak ook nog steeds tracks waarop ik graaf doe, maar het liefst zing ik over wat ik voel. In de hedendaagse hiphop mis ik die emotie. Het draait bijna alleen nog maar over opscheppen, braggen en boasten. De laatste tijd luister ik enkel nog in gezelschap naar hiphop. Als ik alleen ben, wil ik iets dieper horen. Oscar and the Wolf, The Weeknd… dat soort dingen.

Ik wil je niet ontmoedigen, maar wat als het mislukt?

MAVUELA: Dan mislukt het. Het is alles of niks. Maar in mijn ogen gaat het niet mislukken. Als je niet gelooft dat je iets kan bereiken, ga je het niet bereiken. Ik heb geduld, weet je. Daarom heet de ep Matter Of Time: het is een kwestie van tijd voor de mensen beseffen wat ik kan. Puur succes, dat is het enige dat on my mind moet zijn.

Matter Of Time van Yung Mavu en Chuki Beats is uit op 32 Worldwide.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content