De 39e editie van Sfinks Mixed ontvangt recordaantal bezoekers

© Céline Harcq

Meer dan 78.500 bezoekers hebben de weide van het gratis festival in Boechoet, Sfinks Mixed, bezocht. Dat is een nieuw record voor het festival vol wereldmuziek.

Sfinks Mixed is een echt familiefestival met erg veel aandacht voor wereldmuziek. Verspreid over de vier dagen stonden onder meer de Malinese Toearegmuzikanten Tinariwen en de Jamaicaanse reggaeartiesten The Gladiators Ft. Droop Lion op het programma. Van eigen bodem waren onder meer de Antwerpse rapper Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs en de in Congo geboren hiphopster Leki te zien.

Met deze affiche trok het festival dit jaar ruw geschat 78.500 bezoekers, een 6000-tal meer dan vorig jaar. De economische malaise en een minder groot festivalaanbod spelen volgens organisator Patrick De Groote een rol: “Velen kunnen een betalend festival niet betalen. Voor een deel van de mensen geldt de crisis wel. In de regio zijn bovendien een aantal gratis festivals zoals Mano Mundo of Casablanca weggevallen.”

Dit jaar heeft het festival ook extra aandacht besteed aan kinderen en ook de ruimte voor dj’s werd vergroot. Dat vertaalde zich volgens De Groote ook in het soort van bezoekers. “Een grote toename zagen we bij gezinnen met jonge kinderen, jongeren zelf, met ook een erg grote culturele diversiteit.”

Met Sfinks Mixed wil De Groote zich verzetten tegen de ‘monoculturele’ inslag van andere festivals. “Als ik op de Meir rondwandel, dan zie ik dat de realiteit van de samenleving anders is,” stelt hij. Op het festivalterrein uitte zich dat in onder meer de aanwezigheid van een ngo-markt en het feit dat verschillende lezingen met een sociale inslag plaatsvonden.

Geen subsidies meer

Dit jaar moest het festival het voor de tweede keer op rij stellen zonder Vlaamse subsidies, iets wat de organisatie sterk betreurt vanwege de laagdrempeligheid die het festival wil bieden. Vorig jaar werd het festival gratis, waarop het aantal bezoekers zowat verdubbelde. (Belga/LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content