Daniël Termont schrijft brief aan Luc De Vos: ‘We missen hoe je was’

Daniël Termont © Belga

Op 29 november 2014 overleed Luc De Vos. Gent, en bij uitbreiding heel Vlaanderen, stond stil. Nu, een jaar later, herdenken naasten de grote artiest. ‘Je bent al een jaar weg, Vos. Het is niet te geloven hoe de tijd vliegt’, begint burgemeester Daniël Termont in een brief.

Een jaar geleden overleed Luc De Vos, het Gorki-opperhoofd dat iedereen graag zag. In de Vooruit, in zijn thuisstad, wordt de zanger en muzikant herdacht met ‘een avond zoals hij die zelf zou hebben samengesteld’, zijnde muziek, literatuur, film en zijn geliefde stoverij en frieten. Een avond ‘om met de nodige eerbied een bewogen jaar af te sluiten’, klinkt het op Vooruit.be.

Vele bekende mensen kruipen deze dagen ook in de pen, op zoek naar de juiste woorden, brieven te schrijven en herinneringen te koesteren. ‘Je bent al een jaar weg, Vos. Het is niet te geloven hoe de tijd vliegt’, begint Daniël Termont op nieuwsblad.be.

Daniël Termont schrijft brief aan Luc De Vos: 'We missen hoe je was'
© Belga

De Gentse burgemeester schrijft over het afscheidsmoment in de Sint-Pieterskerk, toen iedereen daar zat ‘de kop tussen de schouders, stil en verslagen.’ Hij schrijft hoe hard de Gentenaars hem nog missen. ‘We missen je muziek. We missen hoe je was, de kans om je zomaar op een willekeurige straathoek in hartje Gent tegen het lijf lopen en snel een praatje maken, recht voor de raap maar altijd ontwapenend vriendelijk.’

‘Wist je dat de Buffalo’s bij elke thuiswedstrijd Mia zingen in onze Ghelamco Arena, in de 52ste minuut, omdat je 52 was toen je stierf? Je zou het ongetwijfeld hebben afgedaan met een “Ach, doe dat maar niet, ik ben maar een simpele gast uit Wippelgem”. Maar stiekem zou je het zelf de max hebben gevonden, denk ik’, gaat hij verder. ‘Je afwezigheid voelt als een scheur in ons hart.’

Lees hier de volledige brief van Daniël Termont, en die van vele andere vrienden van wijlen de Gorki-zanger. Het eerbetoon ‘Zondag Vosdag’ begint om 18uur in de Gentse Vooruit, en is helemaal uitverkocht. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content