Dan toch een festivalzomer: grotere festivals mogelijk vanaf 13 augustus

Pukkelpop 2019 © Wouter Van Vaerenbergh

Vanaf 13 augustus zouden grotere festivals opnieuw kunnen plaatsvinden in ons land. Bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen voorleggen. Dat bericht VRT NWS net voor de afloop van het Overlegcomité.

Premier Alexander De Croo had het dit weekend al voorspeld: vanaf half augustus kunnen opnieuw enkele grotere festivals georganiseerd worden. Dat is goed nieuws voor onder meer Pukkelpop, Tomorrowland en Jazz Middelheim, festivals die gepland staan op het einde van de zomer.

Tomorrowland zou naar goede gewoonte plaatsvinden tijdens twee weekends op het einde van juli, maar werd in maart uitgesteld naar 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september. De organisatie van het dancefestival reageert verheugd op de versoepelingen: ‘We zijn ervan overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken.’

Ook Pukkelpop (van 19 tot 22 augustus) en Jazz Middelheim (14 en 15 augustus) weigerden om, zoals onder meer Graspop en Rock Werchter deden, de handdoek al in de ring te gooien. Na de beslissing van het Overlegcomité, kondigde Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine op Studio Brussel aan dat het festival dit jaar zal doorgaan op volledige capaciteit. Dat komt neer op zo’n 66.000 bezoekers per dag.

Voorwaarden

Net als voor de versoepelingen in juni, wordt voor de versoepelingen in juli en augustus ook gewerkt met richtdrempels voor de vaccinatie en het aantal bedden op intensieve zorg. Als op 1 juli 6 op de 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gekregen en het aantal bedden op intensieve zorg onder de 500 blijft, kunnen een reeks versoepelingen doorgevoerd worden. Bij evenementen (zoals culturele voorstellingen, optredens en sportwedstrijden) zullen dan binnen tot 2.000 mensen toegelaten zijn en buiten tot 2.500 mensen. Mondmaskers blijven verplicht, net als de afstandsregels.

Op 30 juli volgt een extra stap. Tegen dan moeten 7 op de 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad. Als het aantal bedden op intensieve zorg onder de 500 blijft, worden extra versoepelingen mogelijk. Zo gaat het aantal bezoekers op evenementen dan naar 3.000 binnen en 5.000 personen buiten. Vanaf 13 augustus zouden ook grotere festivals toegelaten zijn. Bezoekers moeten dan wel een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

‘Grote stappen’

Vlaams minister-president Jan Jambon reageert tevreden op de ‘grote stappen’ die in de zomermaanden gezet worden, maar geeft toe dat hij de plannen voor juli en augustus graag nog ‘iets ambitieuzer’ had gezien. Jambon sluit niet uit dat de plannen nog verder versoepeld worden als de coronacijfers dat de komende weken en maanden toelaten.

Wat mag er weer vanaf 9 juni? Lees het hier.

Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content