Curtis Harding @ Pukkelpop: Soulvol varkensvoer

© Damon De Backer

Dat hij een uitmuntende soulstem heeft, staat buiten kijf – niet zomaar iedereen wordt achtergrondzanger van Cee Lo Green of OutKast. Maar kon Curtis Harding, een 35-jarige Amerikaan, ook overtuigen met de spots volledig op hem gericht? Mwa.

Curtis Hardings naam klinkt als een samentrekking tussen Curtis Mayfield en Otis Redding – niet toevallig zijn twee grootste helden. Het stond in de sterren geschreven dat Harding een soulzanger zou worden. Zo geschiedde ook.

Zijn eerste stappen zette hij in het gospelkoor van de lokale parochie in zijn geboortestad Atlanta, zijn tweede in het achtergrondkoor van Cee Lo Green, met wie hij ook samen songs schreef, en OutKast. En sinds vorig jaar staat de 35-jarige Amerikaan op eigen benen. Met Soul Power leverde hij alvast geen onaardig visitekaartje af.

Soul in het slop

Die plaat staat, volgens Harding zelf, bol van ‘slop-‘n-soul’. “Slop is Amerikaans voor varkensvoer”, verklaarde de zanger eerder dit jaar in Het Parool. “Net als varkensvoer mag mijn muziek best een beetje smerig zijn. Het hoeft niet zo gelikt.” Geen wonder dat hij beste maatjes is met Cole Alexander van de garagepunkband The Black Lips (met wie hij de groep Night Sun stichtte), en dat Jack White hem al eens mee op tournee nam.

Aanvankelijk was er in de Club van die smerigheid evenwel weinig te merken: Curtis Harding en zijn driekoppige band kwamen het eerste halfuur maar niet onder stoom. Hun soul zat even in het slop. Dat besefte Harding zelf maar al te goed. “We hebben al vierentwintig uur niet meer geslapen”, excuseerde hij zich.

Impressionante falsetto

Net op het goede moment werd Ain’t No Sunshine van Bill Withers gecoverd. Het publiek was prompt mee, en de band schakelde een versnelling hoger. In Surf en The Drive traden de gitaren eindelijk op de voorgrond, tijdens Heaven’s On The Other Side kwam Nile Rodgers even piepen en in I Need A Friend perste Harding z’n meest impressionante falsetto uit de strot.

Op het einde werd, ruim over tijd, ook nog California Dreamin’ van The Mamas And The Papas bovengehaald, en was iedereen die makke start alweer vergeten. Soul power!

SETLIST: Intro / Soul Power / Next Time / Where We Are / Cast Away / Drive My Car / Freedom / Beautiful People / Ain’t No Sunshine (Bill Withers cover) / Surf / The Drive / I Need a Friend / Heaven’s On The Other Side / California Dreamin’ (The Mamas And The Papas cover) / Love Is All / Keep on Shining

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content