Concertzaal Vaartkapoen dreigt te verdwijnen in 2017

© VK Concerts

De Brusselse concertzaal Vaartkapoen (VK Concerts) sluit mogelijk zijn deuren in 2017 naar aanleiding van een negatief preadvies door de adviescommissie en de Vlaamse administratie. De organisatie loopt 265.000 euro mis aan subsidies indien de uitspraak blijvend is. ‘Torenhoge ticketprijzen zijn niet het antwoord’, klinkt het.

De toekomst van VK Concerts, gelegen in Molenbeek, is onzeker na een negatieve uitspraak door de adviescommissie en de Vlaamse administratie. De Vlaamse muziekclub – die zich voornamelijk focust op meer alternatieve muziekgenres en aanstormend talent regelmatig inschakelt als voorprogramma’s – dreigt zijn subsidies vanaf 2017 kwijt te raken. Het onderzoek komt er naar aanleiding van het Kunstendecreet van de Vlaamse regering, waar minister Sven Gatz (Open VLD) bevoegd voor is.

De subsidies die de concertzaal ontvangt van de Vlaamse overheid worden naar eigen zeggen gebruikt voor de werking, het personeel en de technische ondersteuning. Indien VK Concerts de middelen kwijtraakt, stellen ze dat ze de deuren moeten sluiten op 1 januari 2017. ‘We hebben een uniek DNA en we willen onze laagdrempeligheid behouden’, zegt Katrien Degreef, communicatieverantwoordelijke van VK Concerts. ‘Het vragen van torenhoge ticketprijzen zouden we niet kunnen verantwoorden. Het zou geen pleister op de wonde zijn’

Verbouwing broodnodig

Het mogelijke verlies van de subsidies zorgt bovendien voor meer wrevel bij VK Concerts aangezien de organisatie in 2018 start met een grootschalige renovatie. ‘Een van de pijnpunten is de toekenning van een subsidie van Europa en de VGC (samen goed voor 4,5 miljoen euro) voor de renovatie van het gebouw. Die werken zijn gepland voor 2018 en 2019’, stelt concertcoördinator Sara Corsius. Volgens de beoordelingscommissie was de verbouwing en het tijdelijke verhuis naar La Vallée dan weer ‘slecht toegelicht en getimed’.

VK Concerts kreeg eerder middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het VGC voor het verbouwen van de zaal. ‘We moeten al heel lang een vernieuwing ondergaan’, verduidelijkt Degreef. ‘De zaal is erg verouderd en heeft nood aan een betere ventilatie en nooduitgang.’ Volgens de organisatie zijn de investeringen dus niet bedoeld voor de werking van de concertzaal zelf.

Slechte beoordeling

De adviescommissie gaf de concertzaal een slechte beoordeling om meerdere redenen. Zo wees de commissie hen er herhaaldelijk op dat de boekhoudstructuur onduidelijk was, de verdeling tussen gemeenschapscentrumwerking en VK Concerts zou niet transparant genoeg zijn. Deze kritiek kreeg de organisatie meermaals, maar werd volgens de commissie nooit aangepast. Daarnaast was de interne budgetcontrole niet accuraat.

Een ander verwijt van de adviescommissie is dat VK Concerts een ‘volledig blank, Belgisch en hoger opgeleid’ profiel heeft. De concertzaal zelf zegt nochtans nauw samen te werken met jongeren en de buurten van Molenbeek. De sluiting van de zaal zou naar eigen zeggen voor negatieve neveneffecten kunnen zorgen.

De concertzaal heeft ondertussen repliek gegeven op het preadvies van de commissie en de Vlaamse administratie. VK Concerts weerlegt het merendeel van de kritiek en slaakt een noodkreet op sociale media. Het is momenteel afwachten wat het volgende advies van de Vlaamse overheid zal inhouden.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content