Coely: Jong Belgisch raptalent op Couleur Cafe

De 18-jarige zangeres en rapster Coely staat dit jaar voor het eerst op het podium van Couleur Café. Knack Focus had een gesprek met de Antwerpse met Congolese roots over podiumvrees en idolen.

Het is je eerste festivalzomer als artiest, hoe bereid je je daar op voor? Coely: “Ik heb een heel gevuld voorjaar achter de rug met vooral clubshows en voorprogramma’s van internationale artiesten. Toch heb ik ondertussen ook al enkele festivals gedaan en ik moet zeggen dat zo’n groot podium en veel publiek mij best wel bevalt. Het is allemaal heel nieuw voor mij dus ik ben onder de indruk als ik de lijst van shows zie die we deze zomer nog gaan spelen.”

“De afgelopen maanden is de set die ik speel ook sterk geëvolueerd en zijn we helemaal opgewarmd voor de zomerfestivals. Maar momenteel heb ik examens en mag ik niet te hard denken aan de festivals of ik droom helemaal weg.”

Wat verwacht je van het optreden op Couleur Cafe? Ging je zelf vaak naar dat festival? “Ik kan het niet zo goed inschatten, ik ben eerlijk gezegd zelf nog nooit naar een festival geweest. De eerste keer dat ik een festivalweide zag, was een paar weken geleden van op het podium en dat maakte best wel wat indruk.”

“Couleur Café ken ik dus enkel van de verhalen van de mensen waar ik mee werk, zij spreken er zo lovend over dat ik het in januari eigenlijk al als doel had gesteld om er deze zomer te staan. Een beetje hopen kan geen kwaad, dacht ik, en nu mag ik het zelfs openen. Ik vind dat echt wel een hele eer.”

Welke artiesten hoop je zelf aan het werk te kunnen zien op Couleur Cafe?

“Ik heb gezien dat zowel Nneka, Trixie Whitley als Wyclef op vrijdag spelen. Ik vind het inspirerend om ervaren artiesten aan het werk te zien, ik kijk vooral hoe ze zich gedragen ten opzichte van hun publiek, hoe zij die shows opbouwen en het publiek meekrijgen. Ik hoop dat ik hen live aan het werk kan zien, maar dat zal afhangen van de vermoeidheid. Ik speel dat weekend nog drie andere shows dus ik moet goed uitgerust zijn.”

Naar welke festivals ben je van plan om zelf te gaan, als bezoeker?

“Ik treed deze zomer zelf nog zo’n 30 keer op dus veel tijd zal er niet zijn om als bezoeker naar festivals te gaan. Ik hoop dat ik op Dour nog een dagje of 2 langer kan blijven om de festivalervaring ook van de andere kant mee te maken. Ik schrik er van hoeveel grote namen er op de affiche staan, ik ben klaar om geïnspireerd te worden!”

Wie zijn je grote voorbeelden?

“Ik antwoord steeds dat ik Lauryn Hill en Erykah Badu als grote voorbeelden heb, maar uiteindelijk zijn zij maar een klein deeltje van mijn muzikale opvoeding. Ik kijk hard op naar iemand als Kanye West die met elk album dat hij maakt de sound binnen het hip hop landschap een enorme draai geeft. Ik begin ook steeds bewuster naar de producties op een album te luisteren. Veel beatmakers worden volgens mij nog altijd onderschat of krijgen enkel door kenners het respect dat ze verdienen. Ik kan echt genieten van beats van bijvoorbeeld Kaytranada of iemand als Alizzz, met hem heb ik ondertussen contact en hij heeft zelfs al enkele beats geleverd waarop ik nu aan songs werk. Move on up…”

Renske De Maesschalck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content