China verwelkomt Bob Dylan

© gf

Voor alles is er een eerste keer, zelfs voor oude rotten als Bob Dylan. De bard speelde woensdagavond zijn eerste concert ooit in China. Het regime keurde de setlist en keek nauwgezet toe.

Bob Dylan heeft gisteren zijn eerste concert ooit gegeven in de China. In Peking speelde de bard een set van twee uur voor een publiek van 5000 Chinezen. Dat het concert überhaupt plaatsvond mag een verrassing heten. In 2010 hadden enkele enthousiastelingen namelijk al geprobeerd Dylan naar China te halen, maar het Chinese ministerie van cultuur was not amused. In China moet dat ministerie namelijk elk concert goedkeuren. Een vrijgevochten en excentrieke man als Dylan die protestsongs komt zingen in China, niet onmiddelijk hun idee van entertainment.

In 2011 is het dus wel gelukt. Op voorwaarde dat Dylan zijn setlist eerst liet keuren door de Chinese overheid. De volksrepubliek eiste dat protestsong als ‘The times, they are a-changin’ en ‘Blowin in the wind’ achterwege werden gelaten, om het Chinese volk niet op ideeën te brengen. Dylan ging braafjes akkoord en het regime zette het licht op groen. Wel op de setlist: klassiekers als ‘Tangled up in blue’ en ‘Like a rolling stone’.

Laurens DeBlock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content