Cd-tip: The Rolling Stones
U zocht nog een passend muziekje bij de lectuur van Life, de schitterende autobiografie van Keith Richards? Dat treft, want het volledige oeuvre van The Rolling Stones is zonet integraal heruitgebracht in de vorm van twee fabeltastische vinylboxen.
The Rolling Stones
Vinyl Box Set 1964-1969
Vinyl Box Set 1971-2005
Rock
ABKCO / Universal
U leest het goed: alles, de hele santenboetiek, van het prille begin in 1964 tot hun voorlopig laatste wapenfeit uit 2005; en dat dus ook nog een keer op vinyl, met het originele artwork en verpakt in twee uiterst fraai vormgegeven dozen.
We zouden hier een beetje lyrisch kunnen doen over die werkelijk wondermooie verpakking – in het welbekende ’tongue and lip design’, of wat had u gedacht – maar laten we ons thans beperken tot een lofzang op de inhoud van deze twee vinylboxen. Alles samen omspannen ze 46 jaar rock-‘n-roll: goed voor 23 studioplaten, twee EP’s, evenveel hitverzamelaars en een rariteitenplaat.
Vinyl Box Set 1964-1969 huisvest alle lekkers uit de wonderbaarlijke sixties, inclusief klassiekers als Aftermath en Their Satanic Majesties Request. Leuke extra’s: de eerste vijf releases, van debuut-EP The Rolling Stones tot Out Of Our Heads, worden hier gepresenteerd in mono; de verzamelaars Big Hits en Big Hits Vol. 2 zitten erbij – die laatste zelfs in zijn oorspronkelijke achthoekige hoes – en voor de volledigheid krijgt u er ook nog eens Metamorphosis bovenop, met de originele versies van songs die de Stones aan andere artiesten schonken en outtakes uit onder meer Beggars Banquet en Let It Bleed.
Wie na de aanschaf van Vinyl Box Set 1964-1969 nog geld overheeft, kan desgewenst ook Vinyl Box Set 1971-2005 naar zijn woning slepen – dat mag u letterlijk nemen, want beide boxen wegen elk zo’n 6,5 kg. Zelfs de hardnekkigste Stonesfan zal het met ons eens zijn dat de kwaliteit van hun output in deze periode gradueel afneemt, maar een béétje collectionneur heeft zijn verzameling graag compleet. En ontkennen dat de Stones tussen 1971 en 2005 ook wel een hoop goeie platen hebben gemaakt, zou juridisch moeten gelijkstaan aan negationisme. Want wat dacht u bijvoorbeeld van Sticky Fingers, Exile On Main Street, It’s Only Rock & Roll, Some Girls, Tattoo You en – vooruit dan maar – Bridges To Babylon?
Nu we erover nadenken: die autobiografie van Keef zal iets voor ná nieuwjaar worden.
(V.B.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier