Cassette Store Day: Ode aan de muziekcassette op 27 september

© Thinkstock

‘Er waren geen cd’s, geen mp3’s, alleen mor wa cassetjes’, zongen de Fixkes. De trotse muziekdrager uit lang vervlogen tijden is helemaal terug op Cassette Store Day, op 27 september.

Door de blitzkrieg van de digitale muziekdragers is de ouderwetse muziekcassette het laatste decennium een uitgestorven voorwerp geworden. Om de trotse pleziermaker uit lang vervlogen tijden in ere te herstellen wordt op 27 september voor de tweede keer Cassette Store Day gehouden.

Net als dat eerder al het geval was voor zijn grote broer, de vinylplaat, worden op deze feestdag over heel de wereld speciale cassettebandjes heruitgebracht, ook bij ons.

Cassette Store Day werd door de initiatiefnemers omschreven als ‘een viering van een fysiek product dat ’toegankelijk, leuk en goedkoop is’. De cassette dat in de jaren ’80 zijn hoogdagen kende, roept bij menig muziekliefhebber mooie herinneringen op: denk maar aan het manueel doorspoelen met de wijsvinger, opnemen met de dubbele toetsindruk, op ‘eject’ duwen om het spul te laten open flappen of bestaande ‘hoesjes’ vervangen door eigen creaties. Bovendien kon je – in tegenstelling tot de oldskool pick-up – met de compacte cassettespeler overal mee naartoe. Alleen wanneer het ding uit zichzelf afrolde, was het even gedaan met de pret. Maar revolutionair was het destijds zéker.

Wie de gloriedagen van de cassette wil herbeleven kan in onze contreien terecht op de ontmoetingsplek KERK, in Gentbrugge, waar je ook een cassettemarkt kan afschuimen, een tape release show kan meepikken en getuige zijn van het ‘enige echte’ WK cassette dj’en, aldus de organisatie. Diehard cassettefans kunnen zich inschrijven via: info@kerkgent.be. Het evenement, georganiseerd in samenwerking met Democrazy en Red Bull Elektropedia, is volledig gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content