Cardi B en Solange dragen cowboyhoeden en daar is een goede reden voor

Cardi B
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

There’s a new sheriff in town: hoe Solange, Mitski en Cardi B het cowboycliché omverwerpen.

De feiten

Tot voor kort werd ‘Yeehaw!’ voornamelijk gedeclameerd door cowboys, cartoonfiguren en grimmige rednecks om hun enthousiasme te etaleren. Niet meteen iets waarmee je als hippe progressieveling geassocieerd wilde worden. Net die groep begint zich de term nu toe te eigenen. Cowboyhoeden en -boots, franjes, rodeo’s en lasso’s zijn plots cool.

Het precieze keerpunt is onduidelijk, maar in feite gaat de cowboy-esthetiek al lang mee in de popcultuur. Mary J. Blige wordt vaak genoemd als peetmoeder van de yeehawbeweging en toonde al in de jaren negentig hoe je een cowboyhoed kunt combineren met credibiliteit. Later volgden onder meer Lil’ Kim, Nelly en Destiny’s Child. Maar waar het toen vooral om individuen en modestatements ging, lijkt er nu meer aan de hand. Popcultuuranalist en youtuber Bri Malandro zou eind 2018 als eerste de term ‘yeehaw agenda’ hebben gebruikt. Sindsdien is yeehaw een eigen leven gaan leiden. Paper Magazine, Pitchfork en Rolling Stone wijdden er stukken aan, de modewereld laat zich inspireren door het Wilde Westen en ook de hashtag #YeehawAgenda is een ding.

De trivia : Janelle Monaé
De trivia : Janelle Monaé

Vooral de popwereld is in de ban van de yeehawbeweging. Cardi B (foto) geeft haar eigen, weinig verhullende touch aan de klassieke cowboylook. Kacey Musgraves bereikt met haar zeemzoete country mensen die normaal gezien heel hard weglopen van alles wat nog maar vaagweg naar prairie ruikt. Solange haalde voor het videoluik van haar recentste album When I Get Home rodeo’s, paarden, lasso’s en cowboyhoeden boven. En fans van Mitski gaan sinds Be the Cowboy zelfs met cowboyhoed naar haar concerten.

Het is geen toeval dat hierboven allemaal vrouwen genoemd worden. Lange tijd was de cowboy in de popcultuur het prototype van de witte, heteroseksuele man. Daar wil de yeehawbeweging verandering in brengen. Solange maakt er een punt van de zwarte cowboy in de kijker te zetten. Die lijkt uit het collectieve geheugen gewist maar was helemaal geen zeldzaamheid in het Wilde Westen. Mitski laat zich dan weer inspireren door de cowboys om onzekerheden te overwinnen. ‘Hun arrogantie en vrijheid trekt me aan, vooral omdat ik als Aziatische vrouw constant het gevoel heb dat ik me moet verontschuldigen voor mijn bestaan.’ Yeehaw is meer dan esthetiek. Het is de vernietiging van het cowboystereotype. Yeehaw!

Cardi B en Solange dragen cowboyhoeden en daar is een goede reden voor

De trivia

  • Op de Instagramaccount Black Girls in Cowboy Hats vindt u een selectie foto’s van zwarte vrouwen in cowboyhoeden, gaande van Janelle Monaé (foto) tot Beyoncé. Volgens oprichtster Gabriela Wilson de antithese van de witte dude met MAGA-pet.
  • Zoals verwacht kwam er al snel een TikTok-variant. Voor de #YeeHawChallenge halen mensen hun beste cowboymoves boven op de tonen van Old Town Road van Lil Nas X. Heel veel lassobewegingen.
  • Nog een vreemd neveneffect is de sad cowboy-emoji, ook wel bekend als de ‘sad yeehaw’. De gelukkige-cowboy-emoji was er al, maar dat vond het internet niet voldoende. En dus werd een petitie gelanceerd opdat Apple ook een verdrietige cowboy zou lanceren. ‘They always say yeehaw but never ask haw yee’, tweette een zelfverklaarde cowboy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content