Britse muziek zet Olympische eindspurt in

Vrijdag is het zover. Dan gaat in Londen de 27e editie van de Olympische Spelen van start. Niet alleen in het sportcircuit zorgt deze gebeurtenis voor onrust en sensatie, maar ook in de muziekwereld slaat de Olympische gekte toe.

Naast de befaamde sportwedstrijden is er nog ruimte voor een ‘culturele olympiade’, waarbij de Britse muziek van de afgelopen vijftig jaar in de kijker wordt gezet.

Het begin

De beginceremonie, geënsceneerd door Danny Boyle (‘Trainspotting’, ‘Slumdog Millionaire’), brengt een Isles of Wonder-thema ten gehore. Het begin wordt ingeluid met een grote bel waarna drie uur lang Britse artiesten het beste van zichzelf zullen tonen. 27 miljoen pond ( ca. 34 miljoen in euro) hangt er naar verluid aan het prijskaartje van het spektakel vast.

Underworld-duo Rick Smith en Karl Hyde compileerde op instigatie van Boyle de tracklist van het bijhorende album. Die lijst werd angstvallig geheim gehouden, maar de Britse pers kreeg de nummers toch in handen. De plaat, met onder anderen Arctic Monkeys, The Beatles, Adele, MIA en Amy Winehouse, zal vrijdag verkrijgbaar zijn.

Inmiddels trokken de Britse journalisten de geruchtenmolen op gang omtrent de ceremonie. Alle mogelijk denkbare rockbands passeerden de revue. Nu de openingsceremonie met rasse schreden nadert, blijkt enkel Paul McCartney met zekerheid aanwezig te zullen zijn.

The Rolling Stones, Led Zeppelin en The Sex Pistols bedankten vriendelijk. Het gerucht over een Pink Floyd-reünie bleek ook niet meer te zijn dan dat, een dwaas gerucht.

Het laatste, wel gegronde gerucht, is dat Arctic Monkeys morgen hun opwachting zullen maken. Een Argentijnse journalist, Juan Martin Rinaldi, postte via Twitter een foto waarop frontmant Alex Turner aan het repeteren zou zijn. Maar hij kon natuurlijk net zo goed bezig zijn met de laatste repetities voor de slotceremonie.

Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics en Paulo Nutini zullen elk hun eigen regio vertegenwoordigen tijdens een concertreeks die zal plaatsvinden over vier gebieden van het Verenigd Koninkrijk.

Het einde

De slotceremonie moet het muzikale hoogtepunt worden. Artistiek directeur Kim Gavin benoemde ‘James Bond’-componist David Arnold tot muziekverantwoordelijke. De line-up voor de slotceremonie is nog steeds een goed bewaard geheim, maar naar verluid is het beste wat 50 jaar Britse muziek te bieden heeft goed vertegenwoordigd.

De organisatie beging een flater door aan de manager van The Who te vragen of drummer Keith Moon, overleden in 1978, aanwezig kon zijn. gelukkig toonden Roger Daltrey en Pete Townshend zich bijzonder vergevingsgezind.

Wel wordt gespeculeerd dat de Spice Girls mogelijk een comeback zullen maken. De vijf beschouwen de Spelen als dé unieke kans om nog eens samen het podium te delen. Al is het mogelijk dat hun chick fights het optreden alsnog verhinderen.

Blur, New Order, The Specials en Bombay Bicycle Club zijn allen te bewonderen op BT London Live, een concert dat diezelfde dag in Hyde Park plaatsvindt. Coldplay heeft getekend voor de eindceremonie van de Paralympics dat zal plaatsvinden op 9 september in het London Olympic Stadium.

Olympische nummers

De soundtracks van zowel de openings- als de slotceremonie zullen na de Spelen vrijgegeven worden. ‘Isles of Wonder: Music for The Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games’ is op 27 juli digitaal te verkrijgen en ligt op 6 augustus in de winkelrekken. ‘A Symphony of British Music: Music For the Closing Ceremony of the London 2012 Olympic Games’, oftewel het album met muziek zoals die op de laatste avond te horen zal zijn, kan digitaal op 12 augustus bemachtigd worden.

Muse’s Survival is het officiële lied van de London 2012 Olympics. Het nummer zal worden gespeeld wanneer de atleten het stadion betreden en wanneer ze hun medailles in ontvangst nemen. Elton John vs Pnau, Delphic, Chemical Brothers en Dizzee Rascal werkten ook allen afzonderlijk aan een Olympisch themanummer.

De Britse muziekwereld lijkt helemaal klaar voor de Spelen 2012. In de aanloop naar vrijdag hebben een hele rits muzikanten een spurt van Olympisch formaat ingezet. (AVL/CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content