Bomenrijen met populieren op Pukkelpopweide gekapt

Op de Pukkelpopweide van Kiewit, bij Hasselt, zijn de rooiwerken voor 191 populieren gestart. Uit veiligheidsoverwegingen komen in de plaats jonge boomhazelaren en lindebomen.

“Omwille van de veiligheid hebben we ervoor gekozen de populieren plat te leggen. Er komen jonge boomhazelaren en lindebomen in de plaats, die ruim twee meter diep in de grond verankerd zijn met een speciaal systeem”, zei luitenant Hugo Simons van de Hasseltse brandweer in Kiewit.

Vorig jaar raasde een storm over de Pukkelpopweide, die het leven kostte aan vijf mensen.

Voor de werken zijn acht dagen uitgetrokken, maar de firma’s Fawin in Hasselt en EFM in Kinrooi, die de werken uitvoeren, schatten dat ze de klus op drie tot vier dagen kunnen klaren.

Veiligheid

“De populieren die nu gekapt worden, werden jaarlijks gecontroleerd via het beslaan van de stam en de takken en via scanning. Bij twijfel werd er gekapt of gesnoeid”, aldus Simons. De toestand was in de ogen van de brandweerluitenant veilig met de jaarlijkse controle, “maar honderd procent veiligheid garanderen onder extreme weersomstandigheden is onmogelijk”.

“Populieren kunnen in principe tot 70 jaar oud worden. De nieuwe bomen hebben een zeer sterke basisstructuur. De groendienst van de stad Hasselt zal de hoogte op 15 meter houden”, voegde Simons eraan toe. Tijdens het rooien was te zien dat sommige gekapte bomen rot waren van binnen.

Simons vertelde nog dat het even zal duren voordat de nieuwe bomen voor schaduw zullen zorgen voor de festivalgangers. Voor de camping is er een nieuwe locatie die meer plaatsen biedt. “Ook daar wordt de veiligheid verhoogd.” (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content