Bobby Womack en de opmars van de interactieve videoclip

De eerste single uit het recentste album van Bobby Womack is vergezeld van een interactieve videoclip voor tablets. Womack is echter niet de eerste die zich op het interactieve pad waagt. De interessantste experimenten van de laatste jaren op een rijtje.

In de clip van Bobby Womacks ‘The Bravest Man in the Universe’ dwaalt de kijker rond in een ruimteschip en kan hij zwarte gaten creëren of asteroïden laten ontploffen. Stervelingen zonder tablet krijgen hier een preview van de clip.

Is Womack de eerste artiest die zich specifiek op de tableteigenaar richt? Zeker niet. In 2011 kwam Björk op de proppen met het grensverleggende ‘Biophilia’, een project dat het concept ‘album’ ver overstijgt. Bestaand uit een standaard cd-release en een reeks apps is ‘Biophilia’ een amalgaam van muziek, artwork en games.

Maar ook op een minder doorgedreven manier kunnen videoclips op een spectaculaire manier interactief zijn. Voor volgende clips heeft u slechts een laptop nodig. Sit back, relax, en neem zelf de touwtjes in handen.

Arcade Fire ‘We Used to Wait’ (2010), ‘Sprawl II’ (2010) en ‘Neon Bible’ (2007)

De Canadezen van Arcade Fire zijn de ongekroonde koningen van de interactieve video. Voor hun single ‘We Used to Wait’ lanceerde de groep in 2010 een visueel overweldigende clip. Nadat u uw adres heeft ingegeven, reconstrueren verschillende dansende schermen een wandeling door uw straat dankzij Google maps en Google streetview. Op het moment dat Win Butler de snede I’m gonna write a letter to my true love in de mond neemt, opent een nieuw scherm dat vraagt om een brief te schrijven naar uw jongere zelve. Deze brief komt in een databank terecht zodat andere bezoekers van de site er ook een antwoord kunnen schrijven. Nog nooit rijmde nostalgie zo goed op technologie.

Uit hetzelfde album ‘The Suburbs’ komt ook ‘Sprawl II’. In de clip bij dit nummer kan de kijker de choreografie van de groepsleden sturen met de cursor. Als u uw webcam opzet, figureert u ook zelf in de video.

Drie jaar eerder zette Arcade Fire zijn eerste stappen in de interactieve wereld. De clip van het nummer ‘Neon Bible’ uit het gelijknamige album laat u toe om met de handen van frontman Win Butler te spelen.

Cold War Kids ‘I’ve Seen Enough’ (2009)

Als het van Cold War Kids afhangt, krijgt de kijker wel heel veel inspraak. Meer nog dan bij de andere voorbeelden uit deze lijst kan de clip en het eigenlijk nummer ‘I’ve Seen Enough’ naar believen aangepast worden. Bepaal zelf of u liever een akoestische dan wel elektrische versie hoort door uw favoriete instrumenten aan te klikken.

Rome ‘Black’ (2011)

Tijdens het bekijken van ‘Black’, een nummer van Rome, het project van Danger Mouse en Daniele Luppi, waant u zich in een videogame. Uw cursor bepaalt de reisweg doorheen het surrealistische landschap.

Robyn ‘Don’t Fucking Tell Me What To Do’ (2010)

Robyn gooit het met ‘Don’t Fucking Tell me What To Do’ over een heel andere boeg. Het eerste deel van de psychedelische clip verbeeldt de repetitieve lyrics van het nummer. Zo rollen zinnen als My drinking/smoking/diet/heels are killing me over het scherm. Pas in het tweede deel van de clip krijgt de kijker inspraak. Iedere Twitter- of Facebookgebruiker die ooit #KillingMe gebruikte, heeft namelijk de kans om op te duiken in een speciaal kadertje in de clip. In het vervolg dus tweemaal nadenken voor u iemand op het wereldwijde web naar de eeuwige jachtvelden wenst.

Das Pop ‘Skip the Rope’ (2011)

Interactieve spielerei is niet voorbehouden voor internationale artiesten. Ook in dit land wordt er aardig geëxperimenteerd met de videoclip. ‘Skip the Rope’ van Das Pop is daar een goed voorbeeld van. Opgenomen met de hulp van een 150-tal toegewijde fans stelt de clip een achtervolging van de band voor doorheen het S.M.A.K. De kijker kiest met zijn toetsenbord zelf doorheen welk camerastandpunt hij het gevolg waarneemt.

Das Pop is echter niet de eerste Belgische artiest die nieuwe videohorizonten verkent. Deze eer komt raar maar waar toe aan Clouseau. Voor ‘Wat een Leven’, een nummer dat al dateert uit 2008, vertrokken de gebroeders Wauters van een gelijkaardig idee als dat van hun Gentse vrienden. De groep nam het nummer op in verschillende kamers van een huis, en de kijker kan de uitvoering zelf kiezen. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content