Bob Geldof en andere artiesten: ‘stem tegen Brexit!’

Bob Geldof © REUTERS

De Ierse muzikant Bob Geldof riep zijn landgenoten die in het Verenigd Koninkrijk wonen op om te stemmen tegen Brexit op het referendum op 23 juni. Maar ook Britse artiesten als Antony Gormley, Eva Rotschild, Jon Burgerman en Michael Tierney protesteerden tegen een mogelijke uittrede van Groot-Brittannië uit de EU.

‘Aan alle Ieren: stem!’ liet Bob Geldof weten in een video voor de vereniging ‘Irish4Europe’. Hiermee hoopt hij de 600.000 Ieren die in het Verenigd Koninkrijk wonen, aan te sporen om te stemmen tegen Brexit op het referendum op 23 juni. De 64-jarige Ierse zanger sluit zich hiermee aan bij de Ierse eerste minister Enda Kenny die ook campagne voert tegen het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU.

‘Het standpunt van Ierland over deze kwestie is heel duidelijk: we willen dat het Verenigd Koninkrijk, als vriend, partner en naaste buur, lid blijft van een hervormde EU’, zo staat te lezen op de website van de Ierse ambassade.

Eerder al waarschuwde Britse cineast en Gouden Palm-winnaar Ken Loach voor een extreemrechtse regering als de Britten voor een Brexit zouden stemmen. ‘Als we Europa willen verlaten, weten we dat de Britse regering verder zal willen dereguleren, de sociale bescherming nog steller verminderen en het milieu nog sneller vernietigen’, zei de bijna 80-jarige filmmaker in Cannes.

Campagne ‘Britain Stronger in Europe’

Maar ook andere Britse artiesten positioneerden zich openlijk tegen een uittreden van het VK uit de EU. Voor de campagne ‘Britain Stronger in Europe’ maakten veertien Britse kunstenaars posters waarin ze protesteren tegen een mogelijke Brexit. Wij selecteerden er vier:

Plastisch kunstenaar Antony Gormley, een van de leidende Britse artiesten van het moment, over Brexit: ‘Sinds zijn ontstaan is er in het Europese project een dynamiek tussen geografie en gemeenschappen. Wij zijn altijd deel geweest van dat evoluerend verhaal en we moeten er deel van blijven uitmaken’, vindt hij.

Bob Geldof en andere artiesten: 'stem tegen Brexit!'
© Antony Gormley/BSIE

De Ierse Eva Rothschild woont en werkt in Londen als kinderillustrator. ‘Groot-Brittannië is fysiek een deel van Europa, dus waarom zouden we ervoor kiezen om onszelf te distantiëren van onze dichtste buren en een gedeeld gevoel voor geschiedenis en identiteit?’, vond ze.

Bob Geldof en andere artiesten: 'stem tegen Brexit!'
© Eva Rothschild/BSIE

Met de ludieke poster ‘Fear Of Missing Out’ (FOMO), of bang zijn om iets te missen, wijst Jon Burgerman op de vrijheid om te reizen in Europa, voor hem van onschatbare waarde. ‘Die artistieke ontmoetingen en samenwerking tussen zoveel verschillende landen en culturen in Europa is uniek in de wereld. We zullen cultureel armer worden als we uit de EU stappen’, aldus Burgerman.

Bob Geldof en andere artiesten: 'stem tegen Brexit!'
© Jon Burgerman

Ook Brits artiest Michael Tierney benadrukt in zijn werk het belang van de vrijheid om te reizen in Europa: ‘Eén van de grootste en beste veranderingen sinds mijn jeugd is de eenvoud waarmee je door Europa kan reizen. Waarom in godsnaam zou je dan stemmen om achteruit te gaan?’ (OV)

Bob Geldof en andere artiesten: 'stem tegen Brexit!'
© Michael Tierney/BSIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content