Bob Dylan neemt dit weekend Nobelprijs dan toch in ontvangst

© Reuters

‘Enkel Bob Dylan en leden van de Academie zullen van de partij zijn, zoals Dylan het wenst’, zo deelde de voorzitster van de Zweedse Academie, die de onderscheiding uitreikt, woensdag op haar blog mee.

De Amerikaanse muzikant en songwriter Bob Dylan neemt dit weekend in Stockholm zijn Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst. De traditionele Nobellezing zal bij deze gelegenheid niet gehouden worden, schreef Sara Danius, voorzitster van de Zweedse Academie.

“Het goede nieuws is dat de Zweedse Academie en Bob Dylan (75) hebben afgesproken elkaar dit weekeinde te zien. De Academie zal dan Dylans Nobeldiploma en Nobelmedaille kunnen overhandigen en hem feliciteren met de Nobelprijs voor Literatuur”.

De rocklegende kreeg de onderscheiding in oktober als eerste songwriter “voor zijn nieuwe poëtische creaties binnen de traditie van het Amerikaanse lied”. De prijsuitreiking in december kon hij niet bijwonen. Hij stuurde een toespraak die de Amerikaanse ambassadeur in Zweden in zijn naam voorlas, en Patti Smith zong tijdens zijn uitreiking Dylans “A Hard Rain’s A-Gonna Fall”.

Om de prijs te bekomen moet Dylan ten laatste op 10 juni een Nobellezing geven, die hij echter ook per video kan overdragen. “De Academie gaat ermee akkoord dat een opgenomen versie op een later tijdstip wordt doorgestuurd”, klinkt het in Danius’ blog. Daarom krijgt de Amerikaan nu al zijn prijs.

De uitreiking zal op een klein intiem moment gebeuren, waarop “de media niet aanwezig zal zijn”, kondigde Danius aan. “Enkel Bob Dylan en leden van de Academie zullen van de partij zijn, zoals Dylan het wenst”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content